Bludný Holanďan

22. 5. 2013 8:25
Rubrika: osobnosti

je jedním z mnoha děl dnešního jubilanta – připomínáme si 200 let od narození hudebního skladatele Richarda Wagnera.

Narodil se roku 1813 v Lipsku, dětství a dospívání prožil především v Drážďanech a Lipsku. Když v šestnácti letech slyšel zpívat operní pěvkyni Wilhelmine Schröder-Devrient v Beethovenově opeře Fidelio bylo mu jasné, že chce být muzikantem. Složil první sonáty a první nedokončený operní pokus Hochzeit (Svatba). Od roku 1831 studoval hudbu na univerzitě v Lipsku a komponoval své první symfonie.

 

V letech 1833 až 1837 působil ve Würzburgu, v Bad Lauchstästu a v Magdeburgu, kde potkal svou budoucí ženu Minnu Planer, se kterou se roku 1836 oženil. V této době složil opery Feen (Víly) a Liebesverbot (Zakázaná láska). Krátce působil jako hudební ředitel v Královci, když však podnik zkrachoval, utekl před věřiteli do Rigy. V roce 1839 ztratil své místo v Rize, ze strachu z věřitelů překročil tajně rusko-rakouskou hranici a odplul sám se svou ženou na malém člunu za bouřlivého počasí do Londýna, cestou načerpal inspiraci k opeře Bludný Holanďan.

 

Další desetiletí života trávil především komponováním – v Paříži dokončil opery Reinzi a Bludný Holanďan, v Drážďanech, kde se stal kapelníkem opery, složil Tannhäusera, k němuž první inspiraci získal při pobytu v Čechách na hradě Střekov. V této době také pracuje na operách Mistři pěvci norimberští a Lohengrin. V roce 1848 vzniká koncepce pro Wagnerovo nejrozsáhlejší dílo mytologickou tetralogii Ring des Nigbenungen (Prsten Nibelungů - Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů).

Kvůli účasti na květnovém povstání v roce 1848 opět opouští Německo (byl na něj vydán zatykač). Nejdříve se usadil v Curychu, pak také pobýval u Franze Liszta ve Výmaru, kde se v roce 1850 konala premiéra Lohengrina, kterou Liszt dirigoval. Wagnerův život se nezklidnil – prožíval milostná dobrodružství, stále se stěhoval (Curych, Benátky, Paříž, Brusel), ale především tvořil. Do Německa se vrátil v roce 1861.

Obtíží s dřívějšími dluhy ho zbavila až přízeň bavorského "pohádkového" krále Ludvíka II. Díky tomuto mecenáši byly uvedeny premiéry Tristana a Isoldy (1865) a Mistrů pěvců norimberských (1868). Ve svých padesáti letech se Wagner v roce 1863 v Mnichově opět zamiloval, tentokrát do Lisztovy nemanželské dcery a manželky dirigenta Hanse von Bülowa Cosimy, s níž se v roce 1870 oženil (jeho první žena Minna zemřela v roce 1866).

V roce 1872 přesídlil skladatel do bavorského Bayreuthu, kde si nechal postavit vlastní divadlo. V roce 1876 se konal za přítomnosti císaře Viléma I. a bavorského krále Ludvíka II. první bayreuthský festival, na kterém byl premiérově uveden Prsten Nibelungův.

Richard Wagner zemřel na infarkt 13. února 1883 v Benátkách. Převezen byl do Bayreuthu, kde byl slavnostně pochován na zahradě své vily.

Zdroje:

http://www.osobnosti.cz/richard-wagner-i.php

http://www.i60.cz/clanek_4441_richard-wagner-genius-antisemita-i-hitleruv-buh.html#.UZxhsnmWwe4

Více:

Dnes od 12.05 v Hudební siestě na Proglasu.

http://www.ndm.cz/cz/stranka/138-wagner-ostrava-2013.html

http://life.ihned.cz/c1-59623780-kontroverzni-genius-richard-wagner-slavi-200-let-vydejte-se-po-jeho-stopach

http://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_Wagner

Zobrazeno 1324×

Komentáře

Ferenc

Divadlo v Bayreuthu určitě stojí za návštěvu. Už jsem zapomněl, že je tam pohřbený R. Wagner (nebo nám to neřekli).

Foto zde:
http://moodaconnelly.files.wordpress.com/2012/09/markgrafliches-3.jpg

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka