Brněnské výstaviště slaví narozeniny

27. 5. 2013 11:00
Rubrika: události

Největší výstavní areál České republiky, Brněnské výstaviště, byl uveden do provozu 26. května 1928.


Krátce po první světové válce, resp. po vzniku československého státu vyvstala potřeba zřídit v Brně samostatný výstavní areál, který by svou kapacitou a technickými možnostmi odpovídal tehdejší začínající hospodářské konjunktuře. Již roku 1922 byl tedy provizorně využit stadion na brněnské Kounicově ulici pro tzv. vzorkové trhy, vážně se však uvažovalo o vybudování velkokapacitního výstavního a veletržního areálu.

Tomu napomohlo i rozhodnutí uspořádat právě v Brně jubilejní výstavu k 10. výročí vzniku Československa. Ve hře tedy byly tři možné areály – dosavadní smetiště za Lužánkami (dnes tam stojí tzv. Boby-centrum), oblast u Vojenské nemocnice v Zábrdovicích a údolí Svratky v Pisárkách.

Právě tato poslední lokalita dostala přednost a výstaviště bylo situováno na pozemky získané nuceným výkupem od podnikatele von Bauera – Moravský zemský výbor koupil pozemek o rozloze 582 078 m2 za cenu 7 841 090 Kč. Bauerovo jméno dosud připomíná Bauerova ulice, která výstaviště obklopuje, a klasicistní zámeček zvaný Bauerova rampa, dnes součást areálu výstaviště.

V listopadu roku 1923 byla vypsána soutěž na architektonický projekt výstavního areálu, z 31 návrhů byl vybrán příspěvek pražského architekta Josefa Kalouse, který byl dále rozpracován Emilem Králíkem. Kalous – stejně jako většina ostatních účastníků – volil tehdy populární funkcionalistickou koncepci.

Mimo jiné i díky možnosti získávat štěrk a jiné stavební materiály přímo v místě rostoucího výstaviště pokračovala stavba velmi rychle. Za pouhých 230 dní byl dokončen pavilon A, klíčová stavba tehdejšího výstavního areálu. Její koncepci – centrální rotundu (vlastní pavilon A) se dvěma křídly sledujícími osy areálu (pavilony A1 a A2) – rozpracoval prof. Jaroslav Valenta. Zajímavostmi této stavby jsou oblouky klenby, které mají tvar paraboly – tedy křivky grafu kvadratické rovnice – a celková kompozice umožňující dokonalé využití přirozeného světla k osvětlení interiéru.

Do provozu bylo Brněnské výstaviště uvedeno 26. května 1928, slaví tedy 85. narozeniny. První událostí jeho existence byla ona ohlášená jubilejní Výstava soudobé kultury v Československu, která se zde konala od května do září téhož roku. Za tuto dobu ji navštívilo 2 698 000 lidí.

Po období hospodářské krize ve 30. letech, druhé světové válce a velmi komplikované situaci počátku let 50. došlo znovu k oživení brněnského výstavního areálu. K 1. mezinárodnímu strojírenskému veletrhu byly realizovány nové stavby – pavilony B, C a Z nebo věž pavilonu G. Ty se staly novými dominantami – zvláště to platí o mimořádné stavbě pavilonu Z s centrální dispozicí a kupolovitým zastřešením. K dalším inovacím došlo v letech 1965, 1973 a 1977, nové budovy – pavilony P a V – vznikly i v pozdějších letech a lze předpokládat, že rozvoj výstaviště dosud neskončil.

Brněnské výstaviště je držitelem několika rekordů – se svou výstavní plochou přes 130 000 m2 je největším výstavním areálem České republiky (23. největším na světě), pavilon P s čistou výstavní plochou přes 10 000 m2 je největším českým výstavním objektem.

Využijte výborně zpracovanou virtuální prohlídku!

zdroje:
www.archiweb.cz
www.bvv.cz
www.bam.brno.cz

 

Zobrazeno 1293×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka