Čemu se směje Pavel Kantorek?

17. 5. 2013 9:52
Rubrika: osobnosti

Obrázek má cenu tisíce slov.


Každá kresba je vlastně tak trochu mikro-povídkou. Mám rád černý a absurdní humor, ve kterém je trocha moudrosti. Nemusím humor pornografický, který je většinou pubertálně stupidní a měl by zůstat jen na stěnách záchodků.“
(Pavel Kantorek)


Profesor
RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D. se narodil 17. května1942 v Olomouci. Gymnázium absolvoval v Ostravě a vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
V roce 1968 ještě před ukončením kandidatury v Ústavu přístrojové techniky ČSAV odešel do Kanady.

Kantorek j
e profesorem fyzikálních věd na Ryersonově univerzitě v Torontu. Přednáší teorii elektromagnetických polí, v 80. letech se podílel na vývoji optických vláken, laserové technologie a zabýval se například holografií a systémem holografického záznamu na CD.
Nyní se jeho zájem obrací k astrofyzice a kosmologii.

Talmud říká, že ráj patří tomu, kdo rozesměje bližního.“
Češi ale znají Pavla Kantorka především jako jako karikaturistu. Jeho svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby znali nejen čtenáři humoristického týdeníku Dikobraz, kde od roku 1965 do roku 1968 publikoval, ale také čtenáři jeho knih a publikací, které svými kresbami doprovázel.
Kreslené vtipy Pavla Kantorka vycházely časopisecky i knižně v Kanadě, USA, Švýcarsku, Německu, Itálii...

Sbírku jeho kreslených vtipů najdete zde.
Několik minut si jej můžete poslechnout zde.

Pavel Kantorek se směje například moudrým anekdotám:
Přijde Einstein k nebeské bráně a hned chce mluvit s Bohem. Bůh mu udělí audienci a ptá se: „Proč chceš se mnou mluvit, Alberte?“ Einstein odvětí: „Víš, Bože, já jsem se celý život snažil odhalit podstatu vesmíru, ale nikdy se mi to nepodařilo. Mohl bys mi ukázat, podle jakých rovnic jsi ten náš svět stvořil?“ „Samozřejmě,“ odvětí Bůh, přistoupí k tabuli a začne na ni psát velmi složité rovnice. Einstein ho chvíli sleduje a pak řekne: „Ale, Pane Bože, v těch tvých rovnicích je spousta chyb.“ Bůh se zamyslí a povídá: „Já vím...“

Nebo také životu:
Když jsem nedávno v Amsterodamu nastupoval do ohromného jumba 747, jedna mladší ustrašená pasažérka se zeptala letušky: „Padá tohle velké letadlo často?“ „Ani né,“ odvětila letuška, „většinou jen jednou“.


Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/pavel-kantorek.php
http://www.readersdigest.cz/magazin/osobnosti/cemu-se-smeje-kreslir-pavel-kantorek

Zobrazeno 8233×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka