„Má li být ve zdravém těle zdravý duch,

2. 5. 2013 9:23
Rubrika: události

chce to rozcvičku a vzduch.
Vstávaaaat, otvírááá se ooooknooo!“


   Hurvínek se objevil na scéně 2. května 1926. Bylo to v zábavném přídavku večerního představení komedie Rudolfa Nešvery „Počestný dům“ v Řemeslnické besedě. Původ Hurvínkova jména je nejistý. Zpočátku byl označován jako "Spejblík", ale už v průběhu roku dostal své jméno "Hurvínek". Podle Skupova vlastního prohlášení jméno vymyslel člen divadla Karel Koval, ale není jisté kdy. Původně se nevědělo, že Hurvínek je Spejblův syn, ale postupně to vyplynulo z jejich vzájemného vztahu.
Jako osobitou variantu (např. s pohyblivýma očima) ji vyřezal synovec Karla Noska, modelář Škodových závodů v Plzni Gustav Nosek.
   Od roku 1964 se používá loutek v úpravě člena souboru Radko Hakena, která přinesla nenásilné zušlechtění původních groteskních typů.
   Hlas mu proůjčil nejdřív sám Josef Skupa, od roku 1954 mluvil hlasem Miloše Kirschnera, od roku 1974 v alternaci a po Kirschnerově smrti výhradně jej interpretuje Martin Klásek.
   Hry, založené na dialogu Spejbla s Hurvínkem se rychle staly populárními a Josef Skupa s nimi začal natáčet i rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy. V r. 1930 se rozhodl divadlo přebudovat na první českou profesionální loutkovou scénu.
   Hurvínek je rozpustilý Spejblův syn. Ve Skupově pojetí podstata většiny her spočívala v tom, že naivní a k Hurvínkovi nevšímavý Spejbl se kvůli své hlouposti dostal do potíží a Hurvínek jej z léček vysvobodil. Později, za druhé světové války, začal dávat Skupa svým hrám vážnější ráz. Spejbl se stal spíše starostlivým otcem, který má o Hurvínka strach. Miloš Kirschner pak začal jejich vzájemný vztah posouvat spíše do roviny, v níž Spejbl je sice poněkud zmatený, ale autoritativní otec, a Hurvínek jeho ukňouraný a trochu darebácký syn. V interpretaci Kláska je spíše darebným prostořekým kamarádem Máničky. 
   Dnes Hurvínka i jeho otce Spejbla a i další loutky patřící k této dvojici, jako Máničku, Žeryka či paní Kateřinu, můžete vidět v představeních Divadla Spejbla a Hurvínka, jenž sídlí v Praze 6 na ulici Dejvická.

   Hurvínek je stejně jako jeho otec držitelem Zvláštní ceny Thálie 2012.
   Hurvínkovo jméno nese
planetka s číslem 29472.
   S Hurvínkem dnes můžete absolvovat pravidelnou rozcvičku nebo vyskloňovat kočku.

Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/hurvinek.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hurv%C3%ADnek
http://www.spejbl-hurvinek.cz/cz/loutky.html


Zobrazeno 1400×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

5. pád: čičííííííí :-D oni jsou prostě dokonalí :-D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka