Rtutí měřil teplotu

24. 5. 2013 8:07
Rubrika: osobnosti

Daniel Gabriel Fahrenheit se narodil 24. května 1686.


Pocházel z německé rodiny usazené v Gdaňsku.Jeho dětství poznamenala tragedie – rodiče mu zemřeli na otravu houbami. Proto musel Gabriel začít s prací. Měl zájem o přírodní vědy, proto začal studovat a konat pokusy. Studia jej přivedla až do Amsterdamu, kde se usadil v roce 1701.

Daniel Gabriel Fahrenheit zhotovoval různé fyzikální přístroje (především meteorologické tlakoměry a teploměry). V tomtéž roce začal cestovat Fahrenheit po Evropě, kde se setkával s vědci a výrobci přístrojů. V roce 1717 založil v Amsterodamu obchod. V roce 1709 sestrojil Fahrenheit lihový teploměr sestrojil v roce 1714 Fahrenheit i svůj první rtuťový teploměr, který byl přesnější (rtuť má nižší teplotní roztažnost). Teploměr se mohl také používat pro větší rozsah teplot - Fahrenheit se snažil najít vhodnou teplotní stupnici pro běžná měření teplot. Pro svou teplotní stupnici stanovil Fahrenheit tyto referenční body: 96°F - teplota zdravého lidského těla a 0°F - teplota eutektické směsi ledu, vody a salmiaku. Stupnici mezi referenčními body Fahrenheit rozdělil dvakrát po 12 dílech a každý z nich na 4 dílky – stupně. Původně odpovídalo 30°F teplotě tání ledu a 90°F normální teplotě lidského těla. Referenční teploty byly později změněny na 32°F (tání ledu) a 96°F (teplota lidského těla). Teplota 90°F ani totiž odpovídá 32,2°C a to není příliš "zdravé tělo". Později byla tato teplota díky přesnějšímu měření posunuta na 98,6°F.
Fahrenheit byl roku 1724 zvolen členem londýnské Královské společnosti.
Daniel Gabriel Fahrenheit zemřel 16. září 1736 v Amsterodamu.
Fahrenheitova teplotní stupnicese používá dodnes v USA, Belize, na Kajmanských ostrovech, v Portoriku, Guam a v omezené míře i v Kanadě a na Britských ostrovech.

Vztah mezi Kelvinovou stupnicí a stupnicí Celsiovou je vyjádřen těmito vzorečky:





Malý testík:

Jaká je hodnota absolutní nuly ve stupních Fahrenheita?
Co vyjadřuje teplota 451°F, která se objevila v titulku knihy (Ray Bradbury) a filmu (Francois Truffaut)?

Zdroj:
http://www.converter.cz/fyzici/fahrenheit.htm
http://canov.jergym.cz/termoche/teploty/fahr.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Fahrenheit
http://cs.wikipedia.org/wiki/Stupe%C5%88_Fahrenheita

 

 

Zobrazeno 1753×

Komentáře

daniel93

cca -460 °F = 0 K
451 °F = teplota, při které se vznítí papír ;)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka