Abych zachránil duše, které zbloudily...

23. 6. 2013 11:18
Rubrika: svatí

Svatý Thomas Garnet,SJ se narodil roku 1575 v Londýně.


Thomas navštěvoval školu v Horsham. V šestnácti letech odešel do Francie, 1592 přišel do semináře v St. Omer. V lednu 1595, s pěti dalšími, Johnem Copleyem, Williamem Worthingtonem, Johnem Ivresonem, Jamesem Thomsonem, a Henry Mompessonem přešel do nového anglického teologického semináře, ale svá studia měl dokončit Valladolidu ve Španělsku. Začali se připravovat na cestu, ale kvůli špatnému počasi na průlivu La Manche se uchýlili do přístavu Downs. Byli obviněni ze spiknutí, bylo s nimi hrubě zacházeno a jejich doprovázející otec Baldwin byl uvězněn. I Thomas byl poslán do vazby v Oxfordu, ale onemocněl. Pobýval v domě Dr. Richarda Edese. Po mnoha útrapách se octl opět v St. Omer a konečně se dostal v březnu 1595 dostal do Valladolidu. Roku 1599 byl vysvěcen na kněze. Poté se vrátil do Anglie.

„Po návratu do Anglie jsem chodil z místa na místo, abych zachránil duše, které zbloudily a žily v bludu, pokud se týká pravd katolické víry.“ (Thomas Garnet)

Po šesti letech kněžského působení se dohodl se svým strýcem Henry Garnetem, který byl provinciálem anglických jezuitů, na svém vstupu do řádu. Mělo k němu dojít v Louvaine (v nynější Belgii). Kvůli aféře se spiknutím byl v roce 1605 uvězněn, ale po devíti měsících věznění v Toweru, když mu nic nemohli dokázat, byl propuštěn a vypovězen z Anglie. V rozsudku bylo prohlášeno, že mu hrozí trest smrti, pokud se vrátí.
Rok strávil v jezuitském noviciátu v Louvaine a pak se tajně vrátil do Anglie. Působil tam jen několik měsíců, než ho prozradil jeden odpadlý kněz, jménem Rouse. Byl uvězněn a odsouzen k smrti. Před popravou veřejně jmenoval všechny, kdo se zasloužili o jeho odsouzení a všem odpustil. Jeho příkladný proslov před smrtí se prý dotkl víc než 200 odpadlíků a ti se rozhodli k návratu do katolické církve.
Byl popraven 23. června 1608.
Za blahoslaveného ho 15.12.1929 prohlásil papež Pius XI.a za svatého 25.10.1970 papež Pavel VI.

Zdroj:
http://www.jezuiti.sk/files/svaty/garnet.html
http://www.newadvent.org/cathen/06388a.htm



 

Zobrazeno 972×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka