DUC IN ALTUM – ZAJEĎ NA HLUBINU

28. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Mým životním cílem je následovat Krista.


Už jako mladý kněz jsem byl osloven textem trapistického mnichaThomase Mertona, který řekl, že podstata kněžství spočívá v tom „zemřít s Kristem“, přičemž místo, způsob a čas našeho kříže určuje On a ne já. (Pavel Posád)


Pavel Posád se narodil se
28. června 1953 v Budkově, okr. Třebíč, a pokřtěn byl 1. července v kostele sv. Martina v Budkově. Pochází ze sedmi sourozenců, nejstarší bratr zemřel ve věku dvou let. Jeho rodiče pracovali v zemědělství.

Po ukončení základní školy v Budkově pokračoval ve studiu na gymnáziu v Moravských Budějovicích. Po maturitě v roce 1972 studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Praze, se sídlem v Litoměřicích. Absolutorium obdržel v roce 1977 a 26.6.1977 byl v Brně vysvěcen biskupem Josefem Vranou na kněze pro brněnskou diecézi.

Kněžskou službu vykonával tři roky jako kaplan nejdříve v Pozořicích, potom v Brně - Židenicích a v Lomnici u Tišnova. Od roku 1980 působil jako farář v Ratíškovicích, okr. Hodonín. Po dvou letech byl na žádost tehdejší státní správy přeložen do pohraniční farnosti Drnholec, okr. Břeclav. V roce 1989 byl ustanoven duchovním správcem v Třešti.

Po pádu komunistické totality se stal farářem u sv. Tomáše v Brně. Po třech letech byl jmenován spirituálem olomouckého Arcibiskupského kněžského semináře.

Kromě výchovy bohoslovců se věnuje trvalé formaci kněží a stálých jáhnů brněnské diecéze. Vede duchovní cvičení laiků (exercicie). Jedenáct let byl členem kněžské rady. Je členem komise České biskupské konference pro kněze a jáhny.

Diecézním biskupem v Litoměřicích byl jmenován v poledne 24. prosince 2003, biskupské svěcení přijal v litoměřické katedrále sv. Štěpána 28. února 2004.
6. listopadu 2004 se rozhodl papež kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím Pavla Posáda jmenovat apoštolským administrátorem litoměřické diecéze tehdejšího královéhradeckého biskupa Dominika Duku.
O tři roky později, 26. ledna 2008, jmenoval papež Benedikt XVI. Pavla Posáda titulárním biskupem ptujským a světícím biskupem českobudějovickým. Litoměřická diecéze dostala nového biskupa, Jana Baxanta.
Biskup Pavel přijal nový znak, ve kterém se objevily symboly města Ptuj (ptujský kříž). Jeho odovolání způsobilo bolest mnoha diecézanům, kteří postup Svatého stolce vnímali jako necitlivý vůči biskupu Pavlovi i vůči diecézi. Ale jak už to v Božím království bývá, kříž je příležitostí k projevení větší lásky: v současnosti je biskup Pavel biskupem delegátem ČBK pro mládež.
Takže za mládež naší vlasti:
AUGURÍ, BISKUPE PAVLE!

Zdroj:
http://www.cirkev.cz/cirkev-v-cr/biskupove/pavel-posad/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Pos%C3%A1d
http://www.katyd.cz/rozhovory/nesouhlasim-ze-litomericka-dieceze-je-kamenolom.html

 

Zobrazeno 1754×

Komentáře

Vendula Krůlová

I signály přáli otci biskupu Pavlovi originálním poštovním balíčkem, který snad nejpozději v pondělí dorazí na biskupství v Českých Budějovicích. Jsme rádi, že otce biskupa máme v pastoraci mládeže, a tak jsme mu chtěli dopřát trochu toho zdraví ... Více informací se dozvíte již brzy z fotografií! :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka