Ford Motor Company

16. 6. 2013 11:26
Rubrika: události

- zkráceně Ford (někdy také FoMoCo, Ford Motor nebo FMC) - byla založena 16. června 1903.


Tento výrobce automobilů byl založen Henry Fordem Dearbornu, na předměstí Detroitu, ve státě Michigan(USA),kde sídlí v současnosti vedení společnosti,.
Henry Ford vlastnil 25,5 procenta akcií a vystupoval jako viceprezident a vrchní inženýr. Fordova továrna na Mack Avenue v Detroitu vyráběla jen několik vozů denně. Na každém vozu pracovaly skupiny dvou nebo tří mužů, které používaly součásti vyrobené na zakázku v jiných společnostech. Ford model A (Fordmobil), první auto vyrobené společností Ford Motor Company bylo prodáno 23. července 1903.

 Ford Model A









V roce 1906 se Henry stal prezidentem a většinovým vlastníkem firmy.
Od počátku 20. století byl Ford společně s firmami General Motors a Chrysler členem Detroitské „Velké trojky“ výrobců automobilů společnosti, které dominovaly americkému automobilovému trhu. 
Ford zavedl metody masové výroby vozidel a hromadného managementu průmyslové pracovní síly. Ford uskutečnil nápady Eli Whitneyho, který vyvinul jednu z prvních montážních linek s použitím univerzálních součástek. Díky tomu bylo možno uvést do provozu velmi levnou, opakovatelnou a spolehlivou výrobu. Použití pásové dráhy k pohybu vozů k dělníkům bylo v tomto průmyslovém odvětví unikátní a rychle se stalo oblíbeným způsobem výroby. Jakmile se totiž stala práce jednoduchou a opakující se, bylo možné najmout nezkušené pracovníky, kteří se mohli rychle naučit jednoduché úkoly. Umožnilo to výrobu prvního světového auta Ford model T, který byl první cenově dostupným automobilem

Ford Model T












Zavedením Modelu T v roce 1908 Henry Ford uskutečnil svůj sen o výrobě automobilu, který by byl spolehlivý, hospodárný a za rozumnou cenu. Tento model měl okamžitý úspěch, který odstartoval novou éru osobní dopravy. Vůz se dal snadno obsluhovat, byl nenáročný na údržbu a na nekvalitních cestách se dobře ovládal.
Do roku 1927 se ho vyrobilo 15 milionů kusů.

Postavím auto pro masy. Bude dost velké pro rodinu, ale také dost malé na to, aby s ním jeden člověk mohl jezdit a starat se o ně. Bude vyrobeno z nejlepších materiálů, nejlepšími zaměstnanci, s nejjednodušší konstrukcí, kterou je moderní inženýrství schopno vymyslet. Ale bude tak levné, že každý člověk pracující za dobrý plat bude vlastnit jedno - a užívat si se svou rodinou mnoho hodin radosti pod božím širým nebem.  (Henry Ford)

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ford_Motor_Company
http://www.ford.cz/AboutFord/Corporateinformation/Heritage/StartingtheFordMotorCompany

Zobrazeno 1231×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka