Hercův život

12. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 10 lety,  12. června 2003, zemřel v Los Angeles ve věku 87 let herec Gregory Peck.


Musíte mít sen, musíte mít ideu a musíte si postavit vlastní cíl, který vás může trochu deprimovat, neboť se zdá velmi vzdálený a nedosažitelný. 
Potom, myslím, si musíte vypěstovat jistou odolnost proti zklamání a prohrám, které vás na cestě určitě potkají. (G.P.)

Eldred Gregory Peck se narodil 5. dubna 1916 irským rodičům v La Jolla v Kalifornii. Rodiče se rozvedli a Gregory byl poslán na vychování k babičce. V deseti letech nastoupil na katolickou vojenskou akademii v Los Angeles. Poté pokračoval na střední škole v San Diegu. Po jejím absolvování se rozhodl studovat lékařskou přípravku a dějiny literatury na University of California v Berkeley. Zde jako člen studentského divadelního kroužku poprvé stanul na jevišti ve hře Eugena O'Neilla Anna Christie .

Roku 1939 odjel do New Yorku s úmyslem věnovat se profesionálně herectví a po absolvování hereckých kurzů v Neighborhood Playhouse získal angažmá na letní scéně Barther Theatre ve virginském Abingdonu a v zájezdovém souboru Katharine Cornellové. Vedle toho konferoval program motocyklových kaskadérů na Světové výstavě a dělal turistického průvodce v Rockefellerově středisku. 
V roce 1942 se poprvé představil na Broadwayi ve hře JITŘENKA (THE MORNING STAR) a v roce 1943 hrál velitele ruských partyzánů Vladimíra v protiválečném dramatu Irwina Shawa SYNOVÉ A VOJÁCI (SONS AND SOLDIERS). Ve filmu se poprvé objevil v roce 1944 ve válečném dramatu DNY SLÁVY (DAYS OF GLORY). Role katolického misionáře Francise Chisholma ve filmu KLÍČE OD KRÁLOVSTVÍ (THE KEYS OF THE KONGDOM) mu přinesla první nominaci na Oscara. Díky své vysoké postavě (191 cm) a ušlechtilé tváři často představoval gentlemanské zastánce práva (PŘÍPAD PARADINOVÁ, MYS HRŮZY, SOUBOJ NA SLUNCI, PISTOLNÍK, VELKÁ ZEMĚ, PLÍŽIVÝ MĚSÍC, MACKENNOVO ZLATO). Zahrál si hrdiny ve vojenské uniformě ( DĚLA Z NAVARONE) i v kněžské sutaně (televizní film ŠARLATOVÝ A ČERNÝ). Uplatnil se v komediích PRÁZDNINY V ŘÍMĚ, MILIONOVÁ BANKOVKA, i v hororových filmech MOBY DICK, OMEN: PŘICHÁZÍ SATAN.
Po čtyřech oscarových nominacích (KLÍČE OD KRÁLOVSTVÍ, DÍTĚ DIVOČINY, DŽENTLMENSKÁ DOHODA, PŘÍMO NAD HLAVOU) mu byl konečně udělen v roce 1962 Oscar za roli Atticuse Finche, státního návladního z jižanského městečka v protirasistickém dramatu JAK ZABÍT PTÁČKA.
Od roku 1958 působil Peck také jako filmový producent několika společensko-kritických filmů (mj. SOUDNÍ PROCES S CANTONSVILLESKOU DEVÍTKOU a HOLUB).
Roku 1965 se stal členem Národní umělecké rady, v letech 1967-70 byl prezidentem Americké akademie filmového umění a věd a zakládajícím členem a později také předsedou Amerického filmového institutu (AFI). Dvakrát odmítl nabídku Demokratů kandidovat do amerického Senátu.
V roce 1986 byl vyznamenán Humanitární cenou Jeana Hersholta, dále byl poctěn Cenou Amerického filmového institutu za celoživotní dílo (1989), Čestným Césarem (1995) a Cenou na MFF v Karlových Varech 1996, jehož se zúčastnil se svou rodinou. Během pobytu  byl nucen podstoupil úspěšnou operaci akutního zánětu slepého střeva přímo v karlovarské nemocnici).
Své vzpomínky a zkušenosti shrnul do autobiografické knihy HERCŮV ŽIVOT (AN ACTOR´S LIFE - 1978).

V roce 1942 se poprvé oženil s divadelní kostymérkou a kadeřnicí Gretou Konenovou, se kterou měl tři syny (Jonathan - televizní reportér v roce 1975 spáchal sebevraždu, Stephen - účastník války ve Vietnamu, Carey - politik). Rozvedl se s ní v roce 1955. Téhož roku se oženil s francouzskou novinářkou Veronique Passani. Z druhého manželství (1955)  měl dvě děti (Anthony, Cecilia).
Gregory Peck byl praktikující katolík, byť se s církví rozcházel v názorech na potraty a svěcení žen.

Zdroj:
http://www.csfd.cz/tvurce/873-gregory-peck/ (Hela Voříšková)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gregory_Peck
http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/21057-gregory-peck.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_Peck

Zobrazeno 1374×

Komentáře

HelenaH

http://www.youtube.com/watch?v=ExVWQ_I-elI&list=PL1295FCE821A8AE53
byl to krásný člověk, skvělý herec...a film Prázdniny v Římě je trvalým lékem na splíny:-D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka