Karlštejn

10. 6. 2013 0:00
Rubrika: události

10. června 1348 arcibiskup Arnošt z Pardubic položil  základní kámen Karlova Týna.


Týn znamená středověké sídlo opevněné hradbou, tvrz, hrad. Je to slovo označující hradbu nebo ohradu (podobně ve staré germánštině tuna, německy Zaun, anglicky town). Jeho původ lze spatřovat v keltském výrazu dunum s obdobným významem. Ve středověkých městech se jednalo o chráněný prostor, kde hosté, jako kupříkladu cizí kupci, nalézali za poplatek ochranu.


   Karlštejn
je středověký hrad, nacházející se v městysi Karlštejn okrese Beroun, asi 30 km jihozápadně od Prahy. Podle tradovaného výkladu byl hrad zbudován kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, ty zde však spolu s českými korunovačními klenoty nalezly umístění až postupem času; Karlštejn byl původně budován pro Karlovy soukromé účely coby malé sídlo s jednou věží a až postupně se rozrůstal o části určené ke střežení klenotů. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.
   Karlštejn
stojí na vápencové skalním ostrohu (316 m n. m.) nad stejnojmennou obcí a skládá se z několika samostatně opevněných staveb.V roce 1355 již Karel IV. pobýval na hradě, dohlížel na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především hradních kaplí. Stavebně byl hrad dokončen v roce 1365, kdy byla vysvěcena Kaple sv. Kříže ve Velké věži.

   Na počátku husitských válek byly z bezpečnostních důvodů na Karlštejn převezeny české korunovační klenoty, které zde s krátkými přestávkami zůstaly uloženy téměř 200 let. Stavebně byl hrad po roce 1480 upraven pozdně goticky, v poslední čtvrtině 16. století potom renesančně. Při poslední stavební úpravě z konce 19. století, vedené architeketem Josefem Mockerem v duchu purismu, hrad získal dnešní vzhled.

   Velmi působivé je zachované původní stupňovité uspořádání jednotlivých hradních budov. Od nejníže položených provozních částí Předhradí, Studniční věže a Purkrabského paláce stavba pokračuje majestátním pětipodlažním Císařským palácem a nad ním stojící Mariánskou věží. Na nevyšším místě skalního ostrohu stavba hradu vrcholí monumentální, 60 m vysokou Velkou věží a systémem mohutného opevnění.

   Zvu vás na virtuální prohlídku Karlštejna (musíte mít instalován Java script).

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl%C5%A1tejn
http://www.hradkarlstejn.cz/
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/tyn
http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%BDn


   Kdo by nechtěl strávit legendární Noc na Karlštejně?    Veselohru o třech jednáních  napsal původně Jaroslav Vrchlický. Jde o
komedii o Karlu IV., jehož zákaz vstupu žen na královské sídlo porušila vlastní manželka Alžběta Pomořanská. Hra byla poprvé provozována v Národním divadle 28. 5. 1894.
  Můžete ji prožít (sice to není levné, připravte si minimálně 690 Kč), konkrétně 22. srpna tohoto roku.

Zobrazeno 1834×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka