Mistr ve svatyni sešívaných,

2. 6. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

hrdina se lvíčkem na prsou.


Český fotbalový brankář František Plánička se narodil 2. června 1904 v Praze.
   V dresu Slávie odehrál 969 zápasů, z toho 742 vítězných.
Svou fotbalovou kariéru začíná v klubu Slovan Praha VII, poté přešel do staroměstské SK Olympie. Odtud vstupuje do SK Bubeneč. Trénuje společně se Slávií a Spartou. První z těchto klubů má o Františka Pláničku zájem a žádají o jeho přestup. SK Bubeneč nechce mladého brankáře, který projevuje velké sportovní nadání, přijít, avšak on sám také touží po tom, aby mohl hrát ve slávistickém dresu.

   Nakonec se přestup povedl. Podle dostupných informací stál 800 Kč. Šlo výhradně o finanční transakci mezi oběma kluby.
   Od 1. října 1923 je František Plánička posilou Slávie. Zprvu to neměl až tak snadné. Klub angažoval ještě jednoho brankáře – Josefa Štaplíka, který byl považován za lepšího gólmana nežli Plánička. Střídavě byli oba pánové nasazováni na zápasy. František se však brzy díky obrovské píli a tvrdé sebekázni stal brankářskou jedničkou. V roce 1926 je již v národní reprezentaci, za kterou svůj první zápas odehrál proti Turínu. Začíná jako 8. brankář v národním týmu, postupně se vypracovává a nakonec 37 zápasů odehraje jako kapitán československého reprezentačního fotbalového týmu. Je uznáván za jednoho ze dvou nejlepších předválečných brankářů v Evropě.
   V roce 1934 je kapitánem týmu na mistrovství světa v Itálii. S domácím mužstvem se dostává až do finále. Navzdory finálové prohře 1:2 je stříbro obrovským úspěchem a návrat do Prahy byl slavný. 
   O tři roky později se však ocitá v těžké situaci. Od svého protivníka - týmu Maďarska - inkasoval osm gólů. František tento fakt nesl velmi těžce. Ačkoliv on sám si v zápase vedl výborně a díky jeho pohotovosti a rychlosti bylo zabráněno dalším brankám, které Maďaři mohli vsítit, byl velmi zdrcen a nechtěl zápas pro média komentovat. 
   V roce 1938 nastává pro Pláničkovu kariéru osudný moment. Na MS ve Francii hrají ve čtvrtfinále českoslovenští reprezentanti proti Brazílii. V 83. minutě po střetu se soupeřem si v pádu zlomil ruku. S obrovskou bolestí však prokazuje neuvěřitelnou profesionalitu a loajalitu k týmu, který nechce zklamat. Zápas dohraje a teprve poté si nechá dát ruku do sádry. Jeho tým končí zápas remízou 1:1. V odvetnému zápasu, který však již sleduje František Plánička jenom jako divák, prohrává český tým těsným rozdílem 1:2. František Plánička poté z reprezentace odchází. Slavnému brankáři není po opětovném zranění doporučeno dále provozovat vrcholový sport. 
   Ve fotbalové brance později samozřejmě stál ještě mnohokrát, neboť i přes odchod z reprezentace zůstal tomuto sportu František Plánička i nadále věrný. Pomáhal trenérům, doprovázel na zápasy národní tým, přispíval cennými radami.
   Díky vynikající kondici hrál fotbal až do vysokého věku. Ve fotbalové brance stál naposledy 4. července 1970.
   Jeho životospráva byla neuvěřitelně příkladná. František Plánička se stravoval střídmě a zdravě, nikdy nekouřil, nepil alkohol a dokonce ani kávu. 
   Ve svých osmdesáti letech musel fotbalu zanechat i jako rekreačního sportu. Zranil si nohu a podrobil se následné operaci kyčelního kloubu. Přesto si František udržoval nesmírnou vitalitu až do konce svého života. Lidé, kteří ho měli čest poznat, na něho vzpomínají jako na výborného vypravěče, skvělého člověka, přátelské povahy. 
   V roce 1985 se mu dostalo vysokého mezinárodního ocenění – převzal čestný diplom fair play. 
V roce 1994 mu byl udělen titul Titul fotbalového rytíře a byl vyznamenán Cenou dr. Václava Jíry. 
   František Plánička zemřel 19. července 1996. 
   
In memoriam mu bylo téhož roku udělena plaketa J. Maddena. Ocenění tomuto mistru mezi brankáři více než právem náleží. Jeho nasazení ve fotbalové brance ho vyneslo mezi deset nejlepších brankářů světa v anketě, kterou vyhlásila Mezinárodní fotbalová federace.
   Za celý svůj život sehrál 1235 zápasů v nichž pustil pouze 1073 gólů, což činí průměr 0,86 branky na zápas.

Zdroj:
http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/35256-frantisek-planicka.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Pl%C3%A1ni%C4%8Dka

Zobrazeno 1144×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka