Odmítl angažmá v královské kapele

26. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Viktorín Ignác Brixi.


 

Předpoklady k tomu, aby se stal členem tak významného seskupení, skutečně měl. Snad každý dobrý varhaník jméno Brixi zná, jedná se o starý významný hudební rod.

Viktorín Ignác Brixi se narodil 26. června 1716 v Plzni, zemřel 1. dubna 1803 v Poděbradech. Od sedmi let bydlel ve Skalsku (dnes v okrese Mladá Boleslav). Po vystudování gymnázia v Kosmonosích, kde zpíval v chlapeckém chrámovém sboru, se stal učitelem a varhaníkem v Poděbradech. Vynikající klavírista a varhaník brzy dostal nabídku svého bratrance, hudebního skladatele a houslového virtuóza Františka Bendy, na angažmá v královské kapele pruského krále Fridricha II. Protože se ale nechtěl stěhovat ze své vlasti ani měnit své náboženské přesvědčení, jinak lákavou nabídku odmítl.

 

Jeho tvorba zahrnuje díla především pro potřeby chrámu – mše, kantáty, ofertoria a litanie. Komponoval také scénickou hudbu a skladby pro klavír a varhany.

Dochovalo se také sepolkro o umučení Ježíše Krista a několik chrámových skladeb – čtyřhlasá kantáta, ofertorium a pastorální mše.

 

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor%C3%ADn_Ign%C3%A1c_Brixi

http://www.osobnosti-kultury.cz/viktorin-ignac-brixi-13334.html

Zobrazeno 1106×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka