Pojďme si zatančit...

22. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Roku 1987 zemřel americký zpěvák, herec, choreograf a tanečník Fred Astaire, vlastním jménem Frederick Austerlitz.


Narodil se 10. května 1899 v rodině rakouských přistěhovalců. Už od dětství rád tancoval, nejdříve společně se svojí sestrou Adélou, s níž vystupoval od roku 1917-1932, mimo jiné i na Brodwayi. Spolu s ní se setkal také s mladým začínajícím skladatelem Georgem Gershwinem, který pro ně napsal hudební show.

Po její svatbě si musel najít novou taneční partnerku, později se jí stala Ginger Rogersová, s níž vytvořil velmi slavný taneční pár a mezi lety 1932 až 1939 natočil sérii jednoduchých filmových muzikálů, respektive lehkých výpravných tanečních show.

Po skončení druhé světové války vystupoval spíše jako tančící a zpívající herec s různými partnerkami. Jedna z jeho hlavních rolí je například v muzikálu Divotvorný hrnec nebo ve snímku Skleněné peklo.

Pokud bydlíte v Praze, můžete se na nároží Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí podívat na známý Tančící dům, který je po něm nazván „Ginger a Fred“ nebo si o něm přečíst knihu, kterou napsal Miloš Fikejz: Fred Astaire (Praha, Čs. filmový ústav, 1984).

Zemřel 22. června 1987 v nemocnici v Los Angeles na zápal plic. Je pochován v Kalifornii v Oakwood Memorial Park nedaleko své taneční partnerky Ginger Rogers.

 

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Fred_Astaire

http://www.csfd.cz/tvurce/736-fred-astaire/

http://www.fdb.cz/lidi/17860-fred-astaire.html

Zobrazeno 1009×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka