Poprvé na osmitisícovce

3. 6. 2013 16:37
Rubrika: události

3. června 1950 ve 14 hodin stanul Maurice Herzog a Louis Lachenal na vrcholu Annapurny I.


Annapurna je 55 km dlouhý masiv
ve středním 
Nepálu Himálaji v severní části Pokharského údolí.
Nejvyšší vrchol, 
Annapurna I, měří 8 091 m, což je desátá nejvyšší hora světa a jedna ze 14 osmitisícovek. Nalézá se na východní straně velké rokle, kterou protéká řeka Kali Gandaki a která ji odděluje od masivu Dhaulágirí (Dhaulágirí leží 34 km západně od Annapurny I).
Annapurna v překladu ze
sanskrtu znamená „Bohyně sklizně.
Annapurna I byla první osmitisícovka, která byla zdolána. Maurice Herzog se svým krajanem a spolulezcem Louisem Lachenalem stanuli na vrcholu osmitisícového vrcholu bez použití kyslíkových přístrojů. Senzační výkon se jim shodou okolností podařil na jedné z nejobávanějších osmitisícovek – Annapurna I (8091 m). Francouzi měli původně v hledáčku dvě osmitisícovky, na kterých by mohlo dojít ke kýženému prvovýstupu na osmitisícový vrchol. Vedle Annapurny to byla i Dhaulagiri. Rozhodnutí jít na Annapurnu padlo teprve 14. května. Bylo to poměrně pozdě, období monzunů se blížilo...
   K výstupu zvolili náročnou a lavinami sužovanou severní stěnu. Vedoucí expedice Herzog a jeho spolulezec Lachenal se
1. června vystřídali ve vedení postupu s vynikajícími horolezci a členy expedice Terrayem a Rebufattem a společně se dvěma Šerpy postavili čtvrtý výškový tábor. Následující den s nimi pokračoval jeden Šerpa, který je doprovodil až do pátého výškového tábora v 7400 m.
   Vrcholový den, 3. červen 1950, se z euforického dne změnil v noční můru. Oba lezci bojovali s vysokou nadmořskou výškou v kombinaci s technicky náročným sestupem. Herzog navíc ztratil své rukavice. Nakonec se do bezpečí základního tábora dostali jen díky pomoci ostatních členů expedice (
Terray a Rebufatt). Během sestupu bivakovali v ledové jeskyni – na čtyři horolezce byl k dispozici pouze jeden spacák. Boj o holý život ale nakonec dopadl dobře. Daní za úspěch byly „pouze“ vážné omrzliny obou zástupců vrcholové dvojice. Maurice Herzog přišel o všechny prsty na nohou a většinu prstů na rukou. Navíc následkem nepřesnosti se tým velmi zdržel hledáním cesty k úpatí hory. Expedice nakonec vystoupala k Severní stěně přes říčku Miristi Khola, kde následně završila výstup jen těsně před příchodem monzunu.



Maurice Herzog po sestupu z Annapurny

   Při sestupu utrpěli horolezci, kteří dosáhli vrcholu, omrzliny a museli být transportováni do výchozího města v Indii.

   Druhý úspěšný výstup na vrchol Annapurny I se uskutečnil až v roce 1970.

   Maurice Herzog se stal významnou osobností nejen sportovního života.Působil jako francouzský ministr sportu a v letech 1968 – 1977 byl starostou Chamonix.

Zdroj:
http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/1209-herzog
https://cs.wikipedia.org/wiki/Annapurna

Zobrazeno 1212×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka