Pronásledovaný biskup

25. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Často byl na útěku, často se skrýval. Přesto vytrval. „Mravní výhra byla naše.“


25. června 1926 se narodil slovenský řeckokatolický biskup Mons. Ján Eugen Kočiš.

Když byl po maturitě přijat do kněžského semináře v Prešově, jeho radost netrvala dlouho. 21. 4. 1950 seminář obsadili příslušníci STB, a tak už ani nedošlo k připravovanému neveřejnému svěcení. Asi o týden později nastala totální likvidace řeckokatolické církve a oba její biskupové byli převezeni neznámo kam.

20. 9. 1950 dostal Ján povolávací rozkaz k vojsku, do pracovního tábora PTP. Byl vysvěcen poslední den vánoční dovolené, 1. 1. 1951, v nemocniční kapli. O jeho kněžství vědělo jen velmi málo lidí, mluvit o něm nemohl, přesto sloužil. Jako politicky nespolehlivý byl z PTP propuštěn až po třech letech a čtyřech měsících.

Po propuštění pracoval v pekárně a volný čas využíval k pastoračním návštěvám na východním Slovensku, aby sloužil věřícím, kteří zůstali opuštěni. Brzy ale utekl a začal se skrývat, zatkli ho až v únoru 1958. Odseděl si dva roky a díky trestu zákazu pobytu v krajích Košice a Prešov se dostal do Pardubic jako kopáč, kde pracoval až do roku 1968. Poté byl požádán, aby šel pomáhat biskupovi ThDr. Vasilovi Hopkovi, který byl internován v Oseku u Duchcova. Od roku 1969 se pak dostal do řeckokatolické církve v Prešově, kde pracoval jako ceremoniář a aktuár 21 let.

Po rozpadu republiky v roce 1993 byl zřízen Biskupský vikariát v Praze, kde byl Kočiš jmenován kancléřem a později generálním vikářem – protosyncelem.

Roku 2002 byl za své zásluhy při obnově Řeckokatolické církve jmenován Svatým otcem papežským prelátem a roku 2004 titulárním biskupem abrittským.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Eugen_Ko%C4%8Di%C5%A1
http://www.cirkev.cz/cirkev-v-cr/biskupove/jan-eugen-kocis/
http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/102

 

Zobrazeno 1144×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka