Semínka naděje, která bratr Roger zasel,

11. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

určitě porostou dál, říká bratr Alois z Taizé.


Bratr Alois, představený komunity v Taizé, se narodil 11. června 1954 v Bavorsku, vyrostl ve Stuttgartu. Je katolík. Löserovi, jeho rodiče, se narodili a vyrostli v českých Sudetech. Po válce zažili, co to znamená „humánní odsun“ z českého pohraničí.
Po několika krátkých návštěvách strávil v Taizé několik měsíců jako dobrovolný pomocník a v roce 1974 vstoupil do komunity. Od té doby žije trvale v Taizé. Od roku 1984 držitel francouzského státního občanství. Vystudoval teologii v Lyonu, knězem však není.

"Bratři existenci tzv. železné opony mezi západem a východem Evropy neuznávali. Záměrně na Východ neustále jezdili a pomalu tam zasévali semínka nové budoucnosti, která už nebude znát rozdělení. Mě, s mojí rodinnou historií vykořenění a vyhnání, se to velice silně dotklo - že jako křesťané můžeme připravovat terén pro smíření a zacelení starých ran a historických zranění. Znovu jsem přijel do Taizé v roce 1973, o rok později jsem vstoupil do komunity a snažil se tento kontakt s východní Evropou intenzivně udržovat. Bylo to důležité jak pro mě, tak pro celou komunitu."

Jako pomocník i později jako bratr podnikal mnoho cest do zemí střední a východní Evropy, které byly pod sovětským vlivem, aby podpořil tamější křesťany. Mezi bratřími měl na starosti přijetí také českých poutníků, kteří přijížděli do Taizé.

Bratr Roger podle Pravidel Taizé, která publikoval v roce 1953, se svolením bratrů ustanovil Aloise svým nástupcem během komunitní rady v roce 1998. Bratr Roger, unaven tíhou let, v lednu 2005 informoval komunitu, že bratr Alois převezme úřad představeného v průběhu roku. Tuto službu přijal plně bratr Alois 16. srpna 2005, kdy byl Roger zavražděn v chrámu Smíření v Taizé. Alois tehdy pobýval na Světovém dni mládeže v Kolíně nad Rýnem. Okamžitě se vrátil do Taizé a převzal odpovědnost za komunitu.

V minulých letech bratr Alois koordinoval organizaci mezinárodních setkání v Taizé a setkání, která se konají v různých velkých městech Evropy.

Zvlášť se zajímá o hudbu a liturgii, některé z písní, které se zpívají při modlitbách Taizé sám zkomponoval. Vždy věnoval a věnuje značný čas naslouchání a doprovázení mladých lidí.

Přečtěte si celý rozhovor s bratrem Aloisem na stránkách Katolického týdeníku, z něhož dýchá prostota a jemnost tohoto Božího přítele.

Mí bratři a já vášnivě hledáme společenství mezi křesťany. Chtěli bychom v Taizé přispět ke zviditelnění společenství, které už existuje v Kristu mezi těmi, kdo byli pokřtěni.“

Jako modlitbu za něj, za komunitu bratří v Taizé a za celou církev se můžete dnes společně připojit ke zpěvu:
Veni Sancte Spiritus
O Lord, Hear my Prayer
Il n´est pas de plus grand amour

I am shure I shall see
In resurrectione tua Christe

Zdroj: 

http://www.taize.fr/cs_article2700.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_L%C3%B6ser
http://www.katyd.cz/rozhovory/bratr-alois-z-taize-chceme-byt-znamenim-nadeje-a-smireni.html

Zobrazeno 1390×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka