Úžas žandarma Kovandy (Akt)

19. 6. 2013 0:00
Rubrika: události

„A jak oni v té vaničce piští a vřeští, tak já, šup hlavičku pod vodičku… a je klid, ne, že by se utopily, ale napijou se…“


 

Vždycky znovu se u her Járy Cimrmana směju a zároveň si vždycky znovu říkám, jak bych skutečně nechtěla být osobou, která v nich vystupuje. Z výše uvedené citace jistě chápete proč.

 

19. červen 1967 je dnem, kdy měla hra Akt předpremiéru, která ale nebyla zpřístupněna veřejnosti. To se stalo až 4. října 1967 při její veřejné premiéře v Malostranské besedě v Praze a později 14. listopadu 1973 při obnovené premiéře v pražském divadle Reduta.

„Akt“ (celý název je Úžas žandarma Kovandy) je jednoaktovou hrou, která byla napsána v letech 1910-11. Při provedení za Cimrmanova života se tehdejším divákům zdála cynická, vulgární, nepravděpodobná a málo vlastenecká. Není tedy divu, že zcela propadla a byla uvedena pouze jednou.

Sám Cimrman toto fiasko vzpomněl při projevu nad hrobem Ladislava Stroupežnického: „Moje dramata, Mistře, setkávají se s ještě hlubším nepochopením než Vaši Naši furianti. Já však věřím, že náš národ si nakonec jako vždycky dá říci a oba nás pochopí.“

Jak ale vzpomíná Zdeněk Svěrák, jeho slova se naplnila až v roce 1967 na jevišti Malostranské besedy, kdy adaptace posunula hru do současnosti.

Jedná se o nejstarší z her Divadla Járy Cimrmana. Autorem je Zdeněk Svěrák, spoluautorem přednášky Ladislav Smoljak a v neposlední řadě je jako spoluautor uváděn také samotný Jára Cimrman.

Stejně jako ostatní díla Divadla Járy Cimrmana se i Akt skládá ze dvou částí: v první se můžeme zaposlouchat do referátů Filosofie externismu, Cimrmanův vztah ke zvířatům, Cimrmanovo dílo výtvarné a dramatické a Poznámky k rekonstrukci hry Akt.

Druhá část – vlastní divadelní hra – vypráví o opětovném setkání malíře Žíly a jeho manželky se syny, kterých se v jejich dětské věku zbavili, aby měl Žíla klid na uměleckou práci.

 

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Akt_%28J%C3%A1ra_Cimrman%29

http://www.csfd.cz/film/147498-akt/

http://cimrmanova.jarmara.at/

Zobrazeno 3943×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka