Zrození impéria

9. 6. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

9. června (30. května) 1672 – podle toho, jaký vezmeme v úvahu kalendář -  se poblíž Moskvy narodil čtrnáctý potomek cara Alexeje Michailoviče Romanova – Petr, později zvaný Petr I. Veliký.


Veliký nejen svými činy, ale doslova, na tehdejší dobu obří postavou. Měřil údajně 2 metry.

Když mu byly 4 roky, otec zemřel a vlády se ujal Petrův nevlastní bratr Fjodor. Ten zemřel o 6 let později. Petr se tak v 10ti letech stal carem spolu se svým bratrem Ivanem, ale faktickou vládu měla v rukou jejich sestra Sofie. Petr své mládí trávil mimo Moskvu, často v ohrožení života a nedostalo se mu ani valného vzdělání.

V roce 1689 se fakticky ujímá vlády, když se proti Sofii vzbouří část vojska. Rusko tehdejší doby je jednou z nejzaostalejších zemí.  Nevzdělaná církev, prodejná a byrokratická administrativa. Arogantní a poživačná šlechta, zkostnatělá armáda, nespravedlivé soudy...

V roce 1695 ruská armáda obléhala Azov na severu Černého moře, avšak Turci obklíčenou pevnost zásobovali po moři a útok je neúspěšný. Carovi je 23 let a začíná se zajímat o moc. Rozhodl se vybudovat mocnou flotilu. Na jaře příštího roku je Azovská pevnost dobyta. Tentokrát také z moře. Bylo to první velké vítězství Petra Velikého.

Spoluvládce Ivan v r. 1696 zemřel.

V květnu 1697 Petr I. opouští Rusko a vydává se na cestu po západní Evropě – navštěvuje Nizozemí, Angii, Rakousko.  Musí se však rychle vrátit do Moskvy. Střelecká garda znovu povstala. Vzpouru střelců krutě potlačí a násilím je rozpustí.

Ve snaze zmodernizovat Rusko podle evropského vzoru vystupuje proti nejtypičtějším znakům zažitých tradic, například dlouhým oděvům. V roce 1698 zajde až tak daleko, že zakáže jejich nošení.

V roce 1700 je v bitvě u Narvy carské vojsko mající mnohonásobnou přesilu poraženo Švédy pod vedení krále Karla XII – začíná dlouholetá Velká severní válka.

Protože ale Karel XII má potíže s Poláky, využívá Petr situace a v roce 1703 začíná budovat na bažinatém, ještě švédském území, při ústí řeky Něvy, nové sídelní město carské říše – Petěrburg - tehdy  „nevzdělaný a pustý ostrov, který byl za krátkého léta těchto končin jen hromadou bláta a v zimě zamrzlým rybníkem, kam bylo možno dostati se po souši jen lesy bez cest a hlubokými močály, a jenž byl až do té doby jen doupětem vlků a medvědů“(Voltaire). Z celé země však přicházejí řemeslníci a dělníci. Na příkaz cara musí do rozestavěného města odejít také šlechta a odborníci, aby zde pracovali, nebo dohlíželi na práci jiných.

Car Petr si ze svých cest po západní Evropě přinesl cenné poznatky a začíná budovat novou armádu. Ne, že by vše zvládl změnit za několik málo let, ale taktiku, kterou Rusové v boji proti Švédům použili, se nepodařilo překonat ani Napoleonovi ani Hitlerovi. Švédové při tažení na Moskvu od r. 1705 před sebou nacházeli spálenou zemi bez možnosti doplňovat zásoby. Do podrobností vojenských operací a kdo s kým se proti komu spolčil, zabíhat nebudu. Hvězdný okamžik pro cara Petra však nastal v r. 1709 v bitvě u Poltavy, kde Švédy porazil a definitivně tak ukončil jejich dominantní postavení na Baltu. Severní válka však skončila až roku 1721, kdy car připojil k ruskému státu Livonsko a stal se imperátorem vší Rusi.

„Přestože po poltavské bitvě měla situace v Rusku ke klidu a prosperitě daleko, něco se změnilo. Z neustále těkajícího, spěchajícího a odjíždějícího panovníka se stal Petr Veliký, imperátor, jenž svým vítězstvím a svými tvrdě prosazovanými reformami poznamenal Rusko a jeho sebevědomí – chtělo by se říci až dodnes.“

Zemřel v r. 1725.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_I

http://dejinyasoucasnost.cz/archiv/2009/12/zrozeni-petra-velikeho-/

Zobrazeno 987×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka