Charakterní právník Thomas More

6. 7. 2013 0:00
Rubrika: svatí

„Čistší než napadlý sníh“ (Erasmus Rotterdamský)


 

I když se zde vypráví o králi a jeho dvoře, nejedná se o žádnou pohádku, ale o skutečnost… dost drsnou a krutou, protože kromě krále zde figuruje také smrt.

 

Je patronem adoptovaných dětí, právníků, politiků a státníků, ale také humoru.

Bývá znázorňován se sekyrou, jako lord kancléř, s řetězem kolem krku.

 

Narodil se 7. února 1478, zemřel 6. července 1535. Anglický právník, politik a spisovatel.

Byl blízkým spolupracovníkem a přítelem krále Jindřicha VIII., ale nakonec na to doplatil. Po králově roztržce s katolickou církví se s ním roku 1532 rozešel a na svůj úřad lorda kancléře rezignoval. Později odmítl složit přísahu podle zákona o následnictví, byl proto uvězněn a později také popraven.

 

Jeho dětství bylo na naše zvyklosti tak trochu pohádkové. Navštěvoval latinskou školu, ve dvanácti letech se stal pážetem, poté studoval na oxfordské univerzitě latinu a řečtinu, k tomu dále práva. Stal se právníkem a roku 1504 členem Parlamentu. Krátkou dobu žil v londýnské kartouze, toužil totiž po tom, stát se mnichem.

Ve 26 letech se oženil s Joanou Coltovou, narodily se jim tři dcery a syn Jan. Krátce poté ale manželka umřela a později se More oženil podruhé, tentokrát s Alicí Middletonovou.

Pak už jeho politická kariéra pokračovala dál, byl poslán na diplomatické mise, v 39 letech nastoupil plně do služeb krále a brzy byl přijat také do tajné rady a stal se rytířem.

Když nedokázal kardinál Thomas Wolsey zajistit u papeže rozvod a anulaci manželství Jindřicha s Kateřinou Aragonskou, byl nucen své místo kancléře opustit a na jeho místo byl povolán právě Thomas More. Ani ten ale krále v otázce anulace manželství nepodpořil. Když potom Jindřich nechal schválit zákon o svrchovanosti, kterým se dosadil do čela anglické církve, More z úřadu odstoupil. Král šel ale ještě dál. Roku 1534 Parlament odsouhlasil Zákon o následnictví, který uznal legitimitu všech potomků Jindřicha Anny Boleynové a odmítal jakoukoli cizí autoritu (tzn. také papeže). More odmítl složit přísahu podle tohoto zákona, byl proto zatčen a uvězněn v Toweru. Byl odsouzen k smrti pro zradu a na Tower Hill popraven.

 

Roku 1886 byl papežem Lvem XIII. blahořečen a r. 1935 Piem XI. svatořečen.

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_More

http://catholica.cz/?id=2776

Zobrazeno 962×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka