Dobrodruh nebo školní inspektor?

27. 7. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

František Flos se narodil 27. července 1864 v Přelouči.


Byl mu dopřán dlouhý život. Nejprve působil jako učitel češtiny, dějepisu a zeměpisu v Kladrubech, Červených Pečkách a Týnci nad Labem, později jako školní inspektor v Praze, ale Týnci zůstal věrný a v širokém okolí dlouho vzpomínali na pana učitele či později pana řídícího, který si dobře rozuměl s lidmi, který rád chodil na hony a stejně rád hrál ochotnické divadlo.
S přibývajícími léty penzionovaný školní inspektor neprochodil jako kdysi pěšky celé prázdniny ve svém oblíbeném kraji a usadil se v pražské vilce na Spořilově, kde se stále více věnoval literatuře. Ač to byl jeho velký koníček, psát jinak než do šuplíku začal František Flos až někdy kolem r. 1900. Zprvu psal humorné črty a povídky, ale smysl pro humor jej nepopustil ani později při tvorbě dramatické i románové, kde čerpal z vesnického a maloměstského života. Protože si nebyl jist úspěchem své tvorby a nechtěl, aby padl stín na jeho úspěšnou dráhu pedagoga, podepisoval svoje práce dlouho jen pseudonymy. Jelikož však měl smysl pro legraci, jsou všechny „z jednoho hnízda“ - Filip Kos, F. Konopka, Pěnkava, Brabec, Rorejs, Franta Vrabec, Strnad a další. Od roku
1905 redigoval lidové kalendáře a v roce 1920 založil dětský časopis Úsvit.
Spolu s Eduardem Štorchem je považován za zakladatele žánru české dobrodružné literatury pro mládež.
Jeho přínos pro dětskou literaturu byl zásadní. Jeho romány a povídky pro mládež byly situovány do exotického prostředí Brazílie, Konga, povodí Nilu nebo Střední Ameriky či polárních oblastí. Dobrodružný děj kombinoval s přírodopisnými, zeměpisnými a národopisnými poznatky. Pro děti napsal také řadu veseloher, ale ty nedosáhly úspěchu dobrodružných příběhů. Všechny Flosovy knihy přinášejí vedle dobrodružství i morální poučení a jsou třeba i vtipnou satirou na zbohatlíky honící se bez rozmyslu za loveckými trofejemi.
František Flos psal o zemích, kde nikdy nebyl, ale věděl o nich tolik, že to vůbec nevadilo. "
Pošetilé jsou otázky a poznámky typu: Jak je možno psáti o krajinách, v nichž spisovatel nebyl? Spisovatel historických románů a povídek také nežil před staletími. Jeho práce jest podobna práci mé; musí studovati dějiny a prozkoumati archívy, musí sbírati poučení o tehdejší mluvě, o způsobech života, o krojích a zbraních atd. atd. a všechno ostatní je věc jeho fantazie a vypravovatelského umění." To odpověděl František Flos na dotazy zvídavých čtenářů a dodal pro pochybovače: "<Jak můžete psát o Hondurasu, Borneu, Brazílii, když jste tam nebyl?> tázali se mne často někteří čtenáři. Nuže, odpovídám skromně, že jsem tam vlastně byl, ačkoli jsem neviděl toho kraje vlastníma očima, ale viděl jsem jej očima desíti, dvaceti cestovatelů, viděl jsem jej lépe než každý z nich, neboť cestovatel viděl vždy jenom část. Nespokojil jsem se jen s cestopisy, nýbrž čítal jsem knihy a zápisy farmářů, kteří prožili dvacet třicet let v kraji a dovedli mně povědět podrobnosti, o nichž cestovatel ani nezvěděl. A tak vznikla řada knih, které prý mládež čte ..."

Určitě se jeho knihy četly a pokud se budou vydávat, snad i číst budou.František Flos rozhodně zanechal vděčným čtenářům dlouhou řadu knih, které dodnes těší ty, co mají rádi dobrodružství a napětí.

Zemřel v Praze jako 96letý, 8. ledna 1961.

Zdroj:
http://www.rozhlas.cz/brno/upozornujeme/_zprava/ecce-homo-frantisek-flos--615736
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Flos
http://www.spisovatele.cz/frantisek-flos#cv

 

Zobrazeno 953×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka