Jazzový pan skladatel

11. 7. 2013 7:39
Rubrika: osobnosti

Roku 1937 zemřel hudební skladatel George Gershwin


George Gershwin (vlastním jménem Jacob Gershowitz) byl americký skladatel, který tvořil v první polovině 20. století. Narodil se 26. září 1898 v Brooklynu, zemřel 11. července 1937 v Hollywoodu.

Pokud se vám zdá, že jste toto jméno nedávno v Událostech četli, máte dobrou paměť (připomeňte si zde). Většinu svých vokálních i scénických děl napsal společně se svým bratrem Irou Gershwinem.

Komponoval jak hudbu klasickou, tak populární, jeho skladby byly často ve filmech jako jazzové motivy. Jako své úspěšné nahrávky je použili mnozí velcí zpěváci – např. Ella Fitzgeraldová, Frank Sinatra, Billie Holiday nebo Miles Davis.

Za své úspěchy vděčí do jisté míry především svému bratru – on byl prvním, kdo ze čtyř sourozenců projevil zájem o hudbu a George ho později následoval. Ve dvanácti letech začal studovat hru na klavír. To se mu později hodilo, když pracoval jako redaktor v hudebním nakladatelství Tin Pan Alley, kam přicházeli mladí skladatelé plní touhy a naděje na úspěch. Prošlo mu tak pod rukama nesčetné množství skladeb a mohl tak získat představu, jaký druh muziky se považuje za úspěšný a je žádaný.

Jeho prvním velkým hitem byla skladba Swanee, která zazněla v muzikálu Ala Jolsona Sinbad. V roce 1919 komponoval svůj vlastní muzikál La, La Lucille a mezi léty 1920 až 1924 vytvořil hudbu pro sérii George White Scandals. Právě tady zazněla krátká opereta Blue Monday, která zaujala jednoho z prvních dirigentů malých orchestrů Paula Whitemana do takové míry, že jej pověřil vytvořením podobné skladby v jazzovém stylu – a tak vznikla ona známá Rapsodie v modrém.

Její uvedení znamenalo okamžité zařazení autora mezi nejznámější skladatele v celé historii Ameriky. V originále byla napsána pro sólový klavír a jazzový orchestr a dodnes patří k nejhranějším skladbám vůbec (a můžu potvrdit, že zahrát si ji jen tak třeba právě na klavír je opravdová radost).

Po Rapsodii skládal hudbu především se svým bratrem Irou a vznikla tak řada muzikálů. Na jeho kontě ale přibyla také další díla pro klavír a orchestr – např. Concerto in F, Preludes for Piano nebo An American in Paris (poslední ze jmenovaných se stalo druhým vrcholným Gershwinovým dílem).

Závěr jeho života nebyl asi příliš radostným. Neustávající bolesti hlavy a výpadky paměti nakonec ukázaly nádor mozku. Operace se bohužel nezdařila a Gershwin zemřel.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Gershwin
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10212440340-opera-nas-bavi/21054215030-george-gershwin-porgy-a-bess/?deid=3327&recid=5032
http://www.csfd.cz/tvurce/68616-george-gershwin/

 

Zobrazeno 1252×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka