Kachna

1. 7. 2013 0:01
Rubrika: osobnosti

Louis Charles Joseph Blériot se narodil 1. července 1872 v Cambrai.


Začal chodit do školy v Camabrais na Institutu Notre Dame, poté na lyceu v Amiens a pokračoval ve studiu na l´École Centrale des Arts et Manufactures v Paříži. Vojenskou službu absolvoval u 24. regimentu vojenské artilerie. Své první technické zkušenosti získával při výrobě automobilových reflektorů.
Ve svých 30 letech se začal věnovat letectví, kterému posléze zasvětil celý život. Učil se létat a konstruovat cestou pokusů a omylů. Svůj jednoplošník (Blériot V.) pojmenoval „Le Canard“ - Kachna. V roce 1907 uskutečnil svůj první let u Bagatelle ve Francii.
Již roce 1908 navrhl systém ovládání letadla pomocí otočných klapek na křídlech, tak, jak se ve svém principu používá dodnes. Během 2 let jeho letecká továrna vyrobila řadu letounů známých svoji vysokou kvalitou a pohyblivostí.
31. října 1908 uskutečnil první turistický let mezi Toury a Artenay a zpět.
3. července 1909 se zúčastnil první letecké přehlídky na letišti Brayelle.

Nic jsem neviděl. Ani Francii, ani Anglii. Byl jsem sám, byl jsem ztracen. Pak jsem spatřil Doverské útesy!”

Svého životního úspěchu dosáhl 25. července 1909, když jako první přeletěl kanál La Manche. Použil k tomu svůj jednoplošník X125 lehké dřevěné konstrukce s látkovým potahem. Bylo to v pořadí jedenácté letadlo jeho konstrukce. Let se uskutečnil na trase Calais – Dover dlouhé 34 km a trval necelých 40 minut. Tímto letem si zajistil cenu londýnských
Daily Mail ve výši 1 000 liber šterlingů (25000 zlatých franků).

Louis Blériot se stal úspěšným podnikatelem, který ve své firmě Société Pour Aviation et ses Derives (S.P.A.D.)
V roce 1910 sestrojil první Aérobus, který započal éru letecké osobní přepravy. Jeho zkušební pilot Léon Lemartin přepravil 7 pasažérů.
Aristokratický život
Před počátkem první světové války Blériotovi zachutnal život aristokratické společnosti. Protože jeho továrny vydělávaly, etabloval se na radnici XVI. okrsku, kde žil spolu se svými sedmi dětmi.

Během války jeho společnost vyráběla známé bojové letouny S P A D, které používala i Velká Británie. (vyrobili jich během války kolem 10 000).
Jeho výjimečné schopnosti a nadání přispěly k pokroku na poli letectví i k jeho popularizaci. V leteckém průmyslu zůstal činný až do svých 64 let, kdy 2. srpna 1936 zemřel.

Zdroj:
http://www.quido.cz/osobnosti/bleriot.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/Louis_Bl%C3%A9riot
https://cs.wikipedia.org/wiki/Louis_Bl%C3%A9riot

Zobrazeno 1238×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka