Náš nejslavnější most

9. 7. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

Píše se rok 1357. Juditin most, který vedl přes Vltavu, byl před několika lety stržen velkou vodou.  Je třeba postavit nový most a je to právě panovník Karel IV., který toto rozhodnutí učinil.  A tak jednoho dne začátkem léta byl položen základní kámen nového mostu - píše se 9. července 1357


Když Otec vlasti nechával tento most postavit, jistě netušil, že se most stane tak slavným a turisty i různými umělci vyhledávaným. Nemohl ani tušit, že most nesoucí jeho jméno bude  jednou druhým nejstarším dochovaným mostem v Českém království (tedy pardon, dnes už České republice - od dob Otce vlasti se vskutku změnilo mnohé).  A také by ho možná překvapilo, že tato krásná památka jednou ponese i jeho jméno. Karel IV. se bohužel nedočkal nejen slávy mostu, ale ani jeho dokončení. Není divu – stavba trvala celých 45 let. Výsledek tohoto snažení je však úctyhodný – a aby ne, podíleli se na něm mistři své doby. Po mnoha letech práce vznikl přes 515 metrů dlouhý most ozdobený 31 sochami a zakončený z každé strany věží. Vznikla spojnice mezi Starým městem a Malou Stranou. Vznikla gotická památka, kterou si snad žádný turista nenechá ujít.

Most se klene přes Vltavu už celá staletí, a ač je stále stejný, prošel i různými obměnami (postupné přidávání soch – dnes už jsou většiny z nich pouze kopie a originály byly uschovány. Jedna ze soch, kterou zde najdeme, je socha sv. Jana Nepomuckého, který byl shozen právě z Karlova mostu. Pověst praví, že se jako trest zřítil jeden pilíř a most nešel opravit, dokud se stavitel nespolčil s ďáblem a nenabídl mu duši prvního smrtelníka, jehož noha se dotkne mostu. Staviteli však bylo líto někoho obětovat, a tak natrčil kohouta. Čert tuto lest ale prokoukl a vylákal na most stavitelovu ženu. Tu zachránil jakýsi kolemjdoucí. A od těch dob bvl zachráněn i most ). Možná jste také nevěděli, že na druhém pilíři mostu (směrem od Staroměstské věže) jsou dva výstupky, na kterých byl dříve připevněn kříž, u nějž se mohli pomodlit odsouzenci před popravou. Dnes už však kříž (a naštěstí ani popraviště) nenajdete. Most také během staletí přestál spoustu katastrof - nejvíce byl ohrožován četnými povodněmi (pro poslední stačí jít pár týdnů do minulosti). První povodeň ohrožovala most ještě dokončením. Na sklonku Třicetileté války dokonce došlo k odstřelování Staroměstské mostecké věže švédskými vojsky! I přes četné rekonstrukce a povodně most stále stojí a je pýchou nejen Prahy, ale celé naší země.

Zdroje:
http://www.praguecityline.cz/karluv-most
http://www.muzeumkarlovamostu.cz/karluv-most/reportaz/souhrnny-seznam-soch-107/  (zde najdete kompletní přehled soch)

Zobrazeno 900×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka