Pietro Berno a druhové

25. 7. 2013 0:00
Rubrika: svatí

- mučedníci ze Salsette.


Pět mučedníků jezuitského řádu zemřelo v červenci 1583 v Salsette v bývalé portugalské kolonii Gôa (dnes Indie). Připomínají se jako "mučedníci ze Salsette ", což souvisí s umístěním jezuitské misie na indickém poloostrově. Don Rodolfo Acquaviva – superior misie - z italské Atri, španěl Don Alfonso Pacheco z Kastílie, portugalec Don Antonio Francisco, řeholní bratr Francis Aranha rovněž z Portugalska a konečně jediný jezuitský mučedník ze Švýcarska, Pietro Berno. Tak rozdílné osobnosti, a přece sjednoceny ve vznešedném svědectví Kristu až k prolití krve!
Připomeňme si alespoň jednoho z nich:

Pietro Berno se narodil roku 1552 v Asconě v kraji Ticino. Byl synem skromného řemeslníka, rodina se posléze přestěhovala do Říma. Pietro úspěšně zahájil svou duchovní přípravu. Byl přijat do Germanica (pozn. papežská kolej).
2. července 1577 vstoupil do jezuitského noviciátu sv. Ondřeje v Quirinale. O čtyři měsíce později byl na vlastní naléhání přidělen ke skupině chystající se na misie do Indie. Proto odešel do Portugalska, aby se připravil a dokončil svůj noviciát. 4. dubna 1579 odjeli do portugalské kolonie v Indii.
Do
Gôa dorazili 8. října.
V průběhu roku 1580 byl v Indii vysvěcen na kněze a na poloostrově Salsette konal práci jako mladý, nadšený a velkorysý kněz, zejména v okresech Mangan a Coulàn.
On a další misionáři však byli vystaveni opakovaným útokům bráhmanů, kteří považovali poloostrov Salsette za území posvátné. Jejich útoky znovu a znovu vyvolávaly portugalské trestní intervence.
Je pravda, že (pro nás dnes těžko přijatelný způsob) svědectví o Vítězném Kristu obnášel také boření pohanských chrámů a zabíjení hinduistických posvátných zvířat. Těžko však dnešní optikou posuzovat dobu a zemi tak vzdálenou současné Evropě.
Zvýšená atmosféra nesnášenlivosti znamenala rostoucí osobní nebezpečí pro misionáře.
Navzdory tomu se rozhodli pokračovat v evangelizačním díle. Chtěli jít do Coculin, tvrdého centra pohanství. Když tam pozdvihli kříž, aby chválili Ukřižovaného, rozvášněný dav je pod vedením mága Pondú napadl a brutálně zabil 13. července 1583.
Představený misie, Don Rodolfo
Acquaviva, zemřel 25. července 1583.
Jejich těla byla po nějaké době odevzdána portugalské správě a slavnostně přepravena do Gôa, kde byli pohřbeni, a to v katedrále Velha Gôa. Hlava Pietra Berna pak byla jako vzácná relikvie mučedníka přenesena do rodné Ascony.
Po jejich smrti představení prohlásili, že obrátili na víru víc pohanů, než všichni církevní otcové dohromady.

Proces blahořečení, který začal v roce 1598, byl završen za papeže Lva XIII, který těchto pět statečných věrozvěstů povznesl ke slávě oltáře 30. dubna 1893.
25. červenec je připomínkou všech pěti mučedníků ze Salsette.


Zdroj:
http://www.santiebeati.it/dettaglio/33750
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pietro_Berno
http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D25189.php

 

Zobrazeno 989×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka