Projev Milouše Jakeše

17. 7. 2013 0:00
Rubrika: události

Hodná holka Zagorová, bojleři nebo kůl v plotě.


To jsou „slavné“ výroky šéfa KSČ Milouše Jakeše z jeho legendárního vystoupení na Červeném Hrádku na Plzeňsku. Projev, který předznamenal pád komunismu, zazněl 17. července 1989.
Jakeš se později hájil, že neměl své vystoupení připravené a že to byla běžná diskuse.
"Z toho potom na videonahrávku vybrali, co se jim hodilo, přeřeky a tak a udělali z toho velikou záležitost, která měla zdiskreditovat mě i komunistickou stranu. Vnitřní nepřátelé té diskuse zneužili," řekl. Poukázal na to, že se ho snažila zdiskreditovat StB, která materiály sestříhala tak, aby ho zesměšnila. I kdyby mluvil pravdu (historik Petr Blažek z Ústavu pro soudobé dějiny s ním však nesouhlasí: "Nejsou žádné důkazy o tom, že by se tím tajná služba zabývala."), jisté je, že v prosinci 1989 - to už byl Jakeš vyloučený z KSČ - StB bývalého generálního tajemníka sledovala. Projev nejmocnějšího komunisty v zemi byl plný nechtěného humoru. Sebelítost, komické útoky na odpůrce režimu a výčitky, že to soudruzi v minulosti "s tou socializací trošku přešvihli". Jakeš mluvil spatra a některé jeho věty postrádaly logiku i normální větnou stavbu.
Komunisté původně chtěli nahrávku projevu zabavit, aby se nemohla dostat na veřejnost. Unikly jim však dvě různé zvukové nahrávky. Jednu u sebe ukryl televizní technik Antonín Dekoj. K druhé se dostal disident Alexandr Vondra a poslal ji přes hrani
ce. Za pár dní už mohl blábolícího generálního tajemníka ÚV KSČ Jakeše slyšet každý, kdo si naladil Svobodnou Evropu. "Magnetofonovou kazetu s projevem mi tehdy přinesl překladatel Pepa Vohryzek. Pustili jsme si ji u mě v kuchyni a strašně jsme se chechtali. Řekli jsme si: Tohle musí jít hned ven, do rádia." (Alexandr Vondra)

Textový přepis projevu si můžete přečíst na stránkách totalita.cz.
Zde  zas můžete shlédnout víc jak hodinový obrazový záznam jeho projevu.

Zagorová a Jandové a jiní
"Umělci, kteří to podepsali (pozn. protirežimní petici Několik vět), žádnej z nás nebere takový platy, prostě jako berou oni. (...) Tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další, ne 600, milion, dva miliony berou, Jandové a jiní."

My s tím souhlasíme, s tím lidem
"A proto je tak důležitá ta podpora zespodu. Aby my jsme mohli říct: Ne my si to přejem, to lid to žádá. My s tím souhlasíme, s tím lidem. A ne prostě, aby my jsme tam byli sami jak kůl v plotě a neměli jediného slova podpory."

Zdroj:

http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/projev-milouse-jakese-na-cervenem-hradku/
http://zpravy.idnes.cz/jakesuv-legendarni-projev-o-kulu-v-plote-slavi-20-let-fyd-/domaci.aspx?c=A090716_224819_domaci_dp
http://zpravy.idnes.cz/audio-perly-milose-jakese-z-cerveneho-hradku-po-20-letech-pjk-/domaci.aspx?c=A090702_105621_domaci_jw

 

 

Zobrazeno 2258×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka