Blesk

21. 8. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

je přezdívka dnešního oslavence, jehož jméno v neděli plnilo titulky sportovních rubrik. 27. narozeniny slaví jamajský sprinter, držitel světových rekordů na 100 m, 200 m a 4x100m (štafeta) a nejrychlejší muž světa Usain St. Leo Bolt zvaný Lightning Bolt.

Narodil se v městečku Sherwood Content v Trelawny. Vyrůstal s rodiči a sourozenci – bratrem Sadikim a sestrou Sherine. Usain strávil dětství hraním kriketu a fotbalu s bratrem a kamarády na ulici. Později říká: „Když jsem byl mladší, nemyslel jsem na nic jiného než na sport.

Už na základní škole ukázal svůj sprinterský potenciál během různých školních i národních sportovních závodů. Na střední škole (William Knibb Memorial High School) se zaměřil na další sporty, ale trenér kriketového mužstva, který si všiml jeho rychlosti na hřišti, mu doporučil, aby zkusil běh. Bývalý olympijský sprinter Pablo McNeil a trenér Dwayne Jarrett Bolta povzbuzovali, aby se věnoval především zdokonalování jeho běžeckých schopností. První medaili na středoškolském šampionátu získal v roce 2001 (stříbro v běhu na 200 m). Brzy poté se McNeil stal Boltovým trenérem.

Jeho prvním významnějším závodem byly také v roce 2001 CARIFTA Games, kde vylepšil svůj osobní rekord na trati 400 m na 48.28s a získal stříbrnou medaili. Pro stříbro si doběhl také na poloviční trati s časem 21.81s. Na mezinárodních závodech se poprvé představil v Debrecíně na IAAF World Youth Championships taktéž v roce 2001, kde se sice nedostal do finále na 200 m, ale zlepšil si osobní rekord na této trati o 0.08 s. Na následujících CARIFTA Games začal s překonáváním nejen svých osobních rekordů na dvoustovce i čtyřstovce. V roce 2002 se stal nejmladším juniorským mistrem světa v historii, když zaběhl 200 m za 20.61 s – bylo mu tehdy 15 let.

Bolt patří k několika málo atletům stvěta, kterým se podařilo zvítězit ve stejné disciplíně na všech 3 úrovních světového šampionátu (Youth, Junior a Senior). Díky svému talentu dostal možnost bydlet v Kingstonu a trénovat v JAAA (Jamaica Amateur Athletic Association) při jamajské University of Technology.

V letech 2004 – 2007 soutěžil především na juniorských závodech – na CARIFTA Games v roce 2004 jako první juniorský sprinter zaběhl trať 200 m pod 20 s. Na světovém šampionátě (seniorském) se poprvé představil v roce 2007 v Osace, kde doběhl na 200 m druhý s časem 19.91 s. Také ve štafetě na 4x100 m obsadil s týmem Jamajky druhé místo. Medaile z tohoto šampionátu přiměly Bolta, aby začal brát běh vážněji a nastartovaly tak jeho profesionální kariéru.

V roce 2008 na olympijských hrách v Pekingu poprvé ovládl sprinterské tratě 100 m, 200 m a ve štafetě 4x100 m a dosáhl tak prvního zlatého hattricku. Od té doby těmto tratím na světových šampionátech a olympijských hrách kraluje – jedinou výjimkou byl běh na 100 m na MS v roce 2011, kdy byl kvůli brzkému startu diskvalifikován. Jeho světové rekordy z MS v Berlíně v roce 2009 (100 m – 9.58 s a 200 m – 19.19s) a z LOH v Londýně vloni (štafeta 4x100 m – 36,84 s) zůstávají nepřekonány.

Dalším zlatým hattrickem na MS v Moskvě se stal nejúspěšnějším atletem ve třicetileté historii světových šampionátů (celkem 10 medailí, z toho 8 zlatých).

A na závěr krátká citace z reportáže z MS: "Jsem na sebe pyšný a budu dál pracovat na tom, abych mohl takhle vládnout ještě dlouho. Vyhrávat je prostě prima. Když se přede mnou objeví nějaká překážka, tak ji z cesty odklidím."

 

Z finále stovky - dva blesky na jedné fotce.

 

Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt

http://cs.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt

 

Více na:

http://usainbolt.com/

Zobrazeno 979×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka