Chlapeček

6. 8. 2013 9:48
Rubrika: události

Délka 3,00 m, průměr 0,71 m, hmotnost: 4 000 kg, z toho 64 kg uranu U-235.


Little Boy“byla pojmenována uranová jaderná puma, která byla 6. srpna 1945 svržena z amerického bombardéru B-29 na japonské přístavní město Hirošima. Byla připravena k vypuštění 31. července 1945, kdy byla definitivně sestavena dohromady techniky na ostrově Tinian v Pacifiku - podle slov jednoho z techniků vypadala "jako protáhlá nádoba na odpadky s ploutvemi". Bylo rozhodnuto, že primárním cílem bude Hirošima (městská průmyslová oblast) a záložními cíli budou Kókura (vojenské sklady a město) a Nagasaki (městská oblast). 
Hirošima byla vybrána zejména proto, že podle zpráv rozvědky se v ní nenacházel žádný zajatecký tábor spojeneckých vojáků (ve skutečnosti bylo v Hirošimském hradu vězněno 23 amerických zajatců).
„Chlapečka“ nesl upravený bombardér pod velením plukovníka Paula W. Tibetse. Letoun 
B-29-45-MO byl pojmenován po Tibetsově matce „Enola Gay“. (Jak absurdně dekadentní jména!)
Letouny odstartovaly krátce po sobě brzy ráno (Enola Gay ve 2.45 hod.), 6. srpna 1945. Hodinu před nimi odletěly nad Japonsko tři povětrnostní průzkumné letouny. Od letounu Straight Flush přišla zpráva, že nad cílem je jasno.
Na palubě Enoly Gay mezitím byla odjištěna jaderná bomba Little Boy - námořní expert přes výbušniny William "Deak" Parsons slezl do pumovnice a bombu částečně aktivoval (puma byla zajištěná pro případ nehody při startu). Před jejím vypuštěním ji definitivně aktivoval poručík Morris R. Jeppson
Puma byla vypuštěna v 8:15 hod. místního času z výšky 9 600 m a explodovala ve výšce 580 m nad městem. Výbuch uvolnil energii odpovídající explozi asi 15 000 tun TNT (síla bomby byla předem vypočtena na 12 až 20 kilotun TNT). Radarová výška jejího výbuchu byla nastavena na 2000 stop (610 metrů) nad zemí a puma vybuchla 43 sekund po svém vypuštění. Po výbuchu střelného prachu v zadní části bomby, došlo k vzájemnému nárazu dvou podkritických množství uranu U-235 umístěných ve špici a v ocasní části. byla překročena kritická mez a zahájena řetězová štěpná reakce. Město zasáhl obrovský žár. To, co nespálil žár, bylo zničeno nebo poškozeno účinky tlakové vlny v oblasti několika kilometrů od epicentra. Nad město vystoupal do výšky 20 kilometrů atomový hřib.
Bezprostředně po výbuchu zahynulo asi 70000 obyvatel města, stejný počet lidí zemřel později na následky radioaktivního ozáření nebo zranění. Celkem zahynulo asi 140000 obyvatel. Z celkového počtu 90000 budov bylo zničeno 62000.
Enola Gay se pohybovala v blízkosti, aby mohla pozorovat účinky svržené bomby. Pak se vrátila na základnu Tinian. Hned po příletu dostal plukovník Tibbets vyznamenání „kříž za statečnost“. 
O tři dny později byla svržena další bomba Fat Man na město Nagasaki.

Zdroj:
http://www.military.cz/usa/air/war/bomber/b29/nuclear/hirosima-little-boy.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Little_Boy

 

Zobrazeno 1219×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka