Dahome

1. 8. 2013 9:21
Rubrika: události

Před 53 lety získala tato západoafrická republika ležící na pobřeží Guinejského zálivu plnou nezávislost na Francii.

V roce 1975 bylo její jméno změněno na Benin a k dalšímu přejmenování došlo v roce 1990, takže dnes na mapě najdete Beninskou republiku. Jejími sousedy jsou směrem od západu Togo, Burkina Faso, Niger a Nigérie, na jihu ji omývají v Guinejském zálivu vody Atlantiku. Na území o rozloze 112 622 km2 (téměř jako bývalé Československo, či Portugalsko) žije 9,4 milionů obyvatel. Hlavním městem je přístav Porto Novo, sídlem vlády je však největší město Cotonou. Z hlediska náboženství jsou převážně zastoupena lidová náboženství místních kmenů (animistická náboženství, kult Vodoun), dále křesťanství (především díky misiím) a také islám.

Trocha historie:

Nálezy z prehistorické doby svědčí o raném využívání a zpracovávání železa a jiných kovů a o přechodu k zemědělství (ve 2. pol. 1. tis.) na území dnešní Beninské republiky. V této oblasti se dříve nacházela proslulá historická Beninská říše, jež sem – na území Dahome (tj. Beninské republiky) zasahovala z území nynější západní Nigérie obývané Joruby. Její ifeská dynastie se datuje asi od r. 1300, ale vrcholu moci dosáhla v 15. a 16. stol. kdy obchodovala s Portugalci. Z Beninské říše pochází mnoho dochovaných uměleckých výtvorů, včetně proslulých bronzových sošek.

Legendy hovoří o městských monarchiích, jež se na Dahomském území zformovaly od 17. století, Porto Novo, Abomey aj. V Abomejském království se sjednotili Evové žijící na pobřeží Beninského zálivu. V průběhu 18. století se podařilo abomejským vládcům (zejména Agadžovi, vládnoucímu v letech 1708–1728) podstatně rozšířit své území, ale vrcholu bylo dosaženo až za vlády Gheza (1818–1858). Tento "osvícený despota" zaváděl nové plodiny, aby se dosáhlo lepších výsledků v zemědělství. V době, kdy na jeho říši stále více dotírali Evropané, dopouštěl se i ukrutností, zejména při potlačování místních vzpour. Kulturní život říše vyplýval z obyčejů a tradic fonské etnické skupiny.

Roku 1851 uzavřeli s Ghezem Francouzi obchodní dohodu, po níž začali postupně podrobovat své moci pobřežní kmeny a získávat pozice v městských centrech. Porto Novo se dokonce stalo francouzským protektorátem. R. 1878 podvodem získali na novém dahomském králi jménem Glele (1858 - 1889) pobřežní území jeho říše. Když král přestal tuto nepoctivou dohodu uznávat, Francouzi proti němu vojensky zakročili. Nebyli však schopni Dahomce porazit a museli začít vyjednávat. Uznali dahomskou svrchovanost a za to upevnili své pozice v Cotonou a v Porto Novu. Nicméně následovala válka (1892-1894), v níž se projevila technická převaha výzbroje Francouzů. Roku 1900 se území stalo Francouzskou kolonií, řízenou Francouzským guvernérem. Expanze pokračovala směrem na sever (království Parakou, Nikki, Kandi) až k hranicím tehdejší Horní Volty. 4. prosince 1958 se z území stala autonomní republika Dahomey, která 1. srpna 1960 získala od Francie plnou nezávislost.

Vojenským převratem v roce 1965 byl nastolen vojenský režim. Dále následovaly vojenské převraty v roce 1967 a v roce 1969. Země se nacházela v totálním chaosu. Ke změně názvu státu z Dahome na Benin došlo po státním převratu v roce 1975. Ten byl proveden pod vedením levicového Maj. Mathieu Kérékou. Od roku 1975 do roku 1989 vládla levicová socialistická vláda PRPB (Revolutionary Party of the People of Benin) s orientací na Francii a Sovětský svaz. V roce 1990 bylo po rozsáhlých studentských a občanských demonstrací, ustanoveno nové ústavní zřízení a následně roku 1991 byla zvolena demokratická vláda, prezident a parlament. Prezidentem se tehdy stal pravicový Nicéphore Soglo. Beninu se sice podařilo přejít bez větších problémů z levicového vojenského režimu do demokratického pluralitního systému, ale ekonomické a sociální problémy se prohlubovaly. Další volby, které proběhly v letech 1996, 1999 a 2001 za účasti mezinárodních pozorovatelů, byly prohlášeny za regulérní.

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Benin
http://waffen-ss.cz/ozbrojene-sily-benin-v-roce-2003/

Více o Beninu na:

http://www.okem.cz/cestovani/Benin.htm
http://www.mojeafrika.cz/zeme-benin-100002

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13037572

 

Zobrazeno 2702×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka