Goethe: "Šťastná je jen duše, která miluje."

28. 8. 2013 9:40
Rubrika: osobnosti

Chceš-li hodnou ženu, buď správným mužem.“ (J.W. Goethe)


Johann Wolfgang von Goethe se narodil 28. srpna 1749 ve Frankfurtu nad Mohanem. Na studiích ve Štrasburku se seznámil s J. G. Herderem - filosofem, spisovatelem a literárním vědcem, s nímž stál u zrodu hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor). Herder, o pět let starší, zasvětil Goetha do lidové poezie a prohloubil Goethovu lásku k dílu W.Shakespeara, která ho pak provází až do smrti.

"Ke všemu, co je veliké, je prvým krokem odvaha."
Po studiích mladý právní zástupce Goethe se ve Wetzcaru na krátký čas stává praktikantem u říšského komorního soudu. Setkal se zde s Lottou Buffovou, zasnoubenou s vyslancovým tajemníkem Kestnerem. Její příběh dal vzniknout románu Utrpení mladého Werthera.

"Ach, vy mladí, neznáte cenu času!"
V duchu německého preromantismu, pro nějž je typická zejména idealizace silného hrdiny a jeho individuální vzpoura proti společenským poměrům, vydal Goethe dále vlastním nákladem drama Goetz von Berlichingen. Tato rytířská hra podle Shakespearova vzoru měla u mladé generace obrovský úspěch - byla prodchnuta duchem vzpoury a vycházela z německých dějin. Od roku 1775, kdy přijal pozvání mladého prince Sasko-Výmarského Karle Augusta, žil Goethe ve Výmaru. Tam zastával státní a hospodářsko-organizační funkce. Na počátku tohoto období vytvořil další dvě hry - Clavigo a Stella. V té době začal Goethe pracovat na svém celoživotním díle Faust a dramatu Egmont. V prvním roce 18. století byla ve Vídni uvedena Goethova hra Ifigenia na Tauridě s ústředním tématem vyslovujícím přesvědčení, že lidstvo může být zachráněno jen velkou obětí a humanitou. Tato hra, která byla inspirována tragédií Euripidovou, patří k vrcholným podobám dramatu.

"Přičiň se, abys byl opravdu tím, čím se chceš stát!"
Goethe se zabýval také biologií. Roku 1790 vydal dílo O metamorfóze rostlin.
Kromě toho věnoval z oblasti fyziky úsilí o Teorii barev.
Pracoval rovněž jako silniční ředitel, navrhoval a řídil některé silniční projekty, napsal rovněž Traktát o návrhu a stavbě cest.

V životě je možné potkat se tisíckrát a nenajít... a potkat se jednou a najít se navždy.“

Goetha brzy omrzela nemožnost jakýmkoliv způsobem poměry v zemi změnit, a proto záhy odjel do Švýcar, kde se začal zabývat přírodovědným studiem. Navštívil Itálii a po svém návratu do Výmaru se seznámil s Fridrichem Schillerem, který mu byl důvěrným přítelem po šest let. Jejich vztah byl ukončila až Schillerova smrt v roce 1805. Goethe si uvědomil, že přítelovou smrtí skončila významná etapa jeho života. První léta 19. století nebyla pro Goetha příznivá. Několikrát byl vážně nemocný, což mu nepřidalo na schopnosti soustředit se na soustavnější práci.

"Že jsi ji miloval, bylo přirozené. Že jsi ji slíbil manželství, byla hloupost. Ale že jsi dodržel slovo, to bylo šílenství."

V říjnu 1806 si Goethe vzal za manželku Christianu Vulpiusovou a dopsal první díl Fausta. Další bolest a zklamání přinesla Goethovi smrt Christiany pouhých deset let po svatbě. V té době si navykl často navštěvovat české lázně, zejména Mariánské lázně. Tam se také zamiloval do mladičké Ulriky von Levetzow, ale brzy svou nabídku k sňatku odvolal, neboť byl mezi nimi věkový rozdíl přes padesát let.

Krásní mladí lidé jsou hříčkou přírody, ale krásní staří lidé jsou umělecká díla.“

Roku 1831, na sklonku svého života, dokončil Goethe Fausta, své největší a celoživotní dílo.
Zemřel 22. března 1832 ve věku 83 let na nachlazení po vyjížďce na koni.

"Konání člověka je zrcadlem, ve kterém každý nejlépe vidí sám sebe."

Dlužno podotknout, že J.W. Goethe byl členem zednářské lóže...

Seznam významných Goetheho děl:
Prométheus, Goetz von Berlichingen /1773/, Utrpení mladého Werthera /1774/, Ifigenie na Tauridě /1787/, Torquato Tasso /1789/, Rybář, Král duchů, Hledač pokladů, Elegie římská /1786-88/, Viléma Mistera léta učednická /1796/, Faust – díl první/1808/, díl druhý /1832/

 

Inscenace Faust byla u nás poprvé odehrána v roce 1855 ve Stavovském divadle. Toto dílo přeložili např. Jaroslav Vrchlický a později Otakar Fischer.


Zdroj:
http://ld.johanesville.net/goethe
http://www.spisovatele.cz/johann-wolfgang-goethe


Podrobný životopis si můžete přečíst na wiki.
Citáty J.W.Goetha převážně z Fausta najdete zde.

 

 

Zobrazeno 2866×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka