Já se opravdu netrápím,

19. 8. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

naopak, prožívám šťastné období svého pozdního věku. (Věra Galatíková)


Věra Galatíková se narodila 19. srpna 1938 na samotě Paseky u Zlína. Rok dětství strávila v srbském Borovo-Vukovaru, kam její tatínek odejel za války za prací. Maminka Věry Galatíkové byla talentovanou ochotnickou herečkou.
Již ve 14 letech se Věra Galatíková rozhodla pro dráhu herečky. Její rodiče jí však doporučili, aby ukončila studium něčeho praktického. Začala tedy studovat gymnázium, ale ve 2. ročníku přešla na pedagogické gymnázium v Kroměříži. Po ukončení této školy začala učit na Základní škole ve Vracově u Kyjova češtinu. Protože jí stále lákalo herectví, začala v roce 1958 studovat Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kterou také úspěšně dokončila v roce 1962.
V
ěra Galatíková hrála 5 let v pardubickém Východočeském divadle. Zde ji našel režisér František Vláčil, který ji obsadil do filmové role v Údolí včel.
Z Pardubic zamířila do pražského Činoherního klubu. Dalšími hereckými štacemi bylo učinkování v Divadle S. K. Neumanna, Městských divadlech pražských a svoji hereckou kariéru završila od roku 1993 v Národním divadle.

V roce 1994 obdržela divadelní cenu Thálie.
Vedle rolí v divadle ztvárnila Věra Galatíková řadu rolí i v televizi (připomeňme nejen Údolí včel, ale také filmy Všichni dobří rodáci, Skalpel prosím, My všichni školou povinní nebo Skřivánci na niti. Posledním filmem, ve kterém ji můžeme vidět, byl Anděl Exit z roku 2000 a filmová adpatace Erbenovy Kytice)
Věr Galatíková se zapsala do diváckého povědomí jako vynikající dabérka. Její hlas máme převážně spojen s francouzskou herečkou Annie Girardotovou. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000
Cenu Františka Filipovského.
Věra Galatíková byla vdaná za herce Ladislava Freje, s nímž měla dceru Kristýnu a syna Ladislava.

Počítám s tím, že to přijde,“ říkala.
Věra Galatíková se právě tak jako Annie Girardotová musela potýkat s rakovinovým onemocněním. Na rozdíl od francouzské herečky však Galatíková přestala v roce 2002 kouřit a intenzívně se angažovala v kampani proti šíření reklamy na tabákové výrobky.
V roce 2005 byl Věře Galatíkové odoperován plicní nádor. V roce 2006 se však nemoc znovu objevila. Věra Galatíková se již odmítla chemoterapii a zemřela 21. prosince 2007 v kladenské nemocnici obklopena svými nejbližšími.

Nikdy jsem se z toho nehroutila, nemučím tím svou rodinu. Nechápu tu zděšenou reakci příbuzných, když se dozvědí, že někdo z rodiny má rakovinu. Myslím, že je velmi důležitý přístup k nemoci, snaha jí nepodléhat a přitom počítat s tím, že až to přijde, tak to bude. Možná jsem s tím divná...“

Nemyslím, že jsem až tak skvělá, jen jsem si poskládala pěkně myšlenky v hlavě, trochu zrekapitulovala co bylo a co ještě bude a nastala chvíle neuvěřitelné harmonie. Sama nevím, jak se mi to přihodilo, ale v každém případě přeji podobný stav všem nemocným.“
Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/vera-galatikova-.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bra_Galat%C3%ADkov%C3%A1
http://zivotopisyonline.cz/vera-galatikova-zivotopis-ceske-annie-girardot/
http://ona.idnes.cz/vera-galatikova-diky-za-ty-dva-roky-navic-fpf-/spolecnost.aspx?c=A070503_164732_ona_ony_jup
http://ona.idnes.cz/odpovedi.asp?t=GALATIKOVA

 

Zobrazeno 850×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka