Kdo spočítal Bělouna,

4. 8. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

přijímačky z matematiky vždycky udělal...taky pamatujete tuto větu? Zmíněná sbírka úloh z matematiky provázela a stále ještě provází velkou většinu žáků na druhém stupni ZŠ. Autor této sbírky, František Běloun, zemřel 4. srpna 1992.

Narodil se 13. dubna 1912 v městečku Dašice v početné rodině místního drogisty. Po absolvování reálky v Pardubicích odešel v roce 1931, podobně jako mnoho jeho vrstevníků, na Slovensko, kde vyučoval na obecných a měšťanských školách. Mezitím v roce 1933 složil maturitní zkoušku na učitelském ústavu v Chrudimi. Po vytvoření Slovenského štátu se v roce 1939 vrátil zpět do Čech a působil na školách v Peruci na Lounsku, Praze a Chroustovicích na Vysokomýtsku, kde nuceně pobýval pod dohledem protektorátních úřadů pro důvodné podezření z účasti na domácím odboji.

V roce 1943 byl František Běloun totálně nasazen, po osvobození v roce 1945 vykonával ještě jeden rok dobrovolnou vojenskou službu. Po návratu pak učil na školách ve Zbraslavi, Davli, Mníšku a Radotíně a přitom dálkově studoval na Vysoké škole pedagogické v Praze. Zde v roce1952 získal doktorát pedagogických věd a v roce 1960 aprobaci pro vyučování matematice a deskriptivní geometrie na středních školách. Od roku 1954 se po mnohaleté pedagogické praxi trvale věnoval otázkám metodiky vyučování matematiky, a to jako metodik v Ústavu pro další vzdělávání učitelů a později v Krajském pedagogickém ústavu v Praze.

Do historie české matematiky a pedagogiky se František Běloun zapsal především jako autor mnoha didaktických statí, učebnic, metodických průvodců, sbírek příkladů a tabulek. Jeho obsáhlá Sbírka úloh z matematiky pro základní školu, určená k opakování a procvičování veškerého učiva základní školy a vhodná pro přípravu k přijímacím zkouškám na střední školy, se v roce 2010 dočkala osmého vydání, aktualizované Tabulky pro základní školu byly znovu vydány v roce 2006. Pracoval v redakčních radách časopisů Matematika ve škole, Pokroky matematiky, fyziky a astronomie aj. V letech 1965‑1969 byl hlavním sekretářem Jednoty československých matematiků a fyziků.

 

Pro nedělní odpoledne jsem chtěla přidat některou z jeho slovních úloh, leč bohužel, sbírka úloh se z naší knihovničky odstěhovala neznámo kam (nejspíš k nějakému žáčkovi), tak doufám, že budou stačit dvě úlohy z kapitoly Mocniny s přirozeným mocnitelem :-)

 

1.  Počet bakterií se dělením vždy za 1 hodinu zdvojnásobí. Vypočítejte, kolik bakterií vznikne z jedné bakterie za 24 hodin.

 

2.  (2ab2c3)3.3a4b3c2:6a7b8c6

 

Zdroje:

http://inserv.math.muni.cz/biografie/

http://3pol.cz/1234-spolutvurce-moderni-vyuky-matematiky-frantisek-beloun

http://technet.idnes.cz/pamatujete-na-belouna-tvurce-legendarni-ucebnice-se-narodil-pred-100-lety-1nq-/veda.aspx?c=A120413_130046_veda_kuz

http://www.nasprtej.cz/6-mocniny-s-prirozenym-mocnitelem-mocnitelem-nula

Zobrazeno 2220×

Komentáře

Vianney

Tak jsem si rozkliknul ten poslední odkaz - nasprtej.cz a vyskočil mi tam ne Běloun, ale Trojskej kůň, ještě že mám antivir.

Maruška Tauchmanová (Syky)

jej, tak to se omlouvám, mě to fungovalo bez problémů...a antivirák mi nic nenašel...

petr

Mě to fungovalo taky bez problémů.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka