Sluneční plyn

18. 8. 2013 18:58
Rubrika: události

Pierre Janssen, francouzský astronom, objevil v roce 1868 helium. 


Zkoumáním spektra sluneční korony při zatmění slunce objevil neznámé žluté spektrální linie, které přiřadil doposud neznámému prvku, který pojmenoval po starořeckém bohu Slunce Héliovi.

Helium, chemická značka He je plynný chemický prvek, patřící mezi vzácné plynya tvořící druhou nejvíce zastoupenou složku vesmírné hmoty. V přírodě se vyskytuje jako izotop 4He (se čtyřmi nukleony) a ve stopovém množství i izotop 3He (se třemi nukleony).
Helium je bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu,chemicky zcela inertní.

Helium a i ostatní vzácné plyny mají malé elektrické průrazné napětí, snadno se ionizují a dobře vedou elektrický proud. Toho se využívá při výrobě výbojek. Helium září intenzivně žlutě.

Helium je jediná látka, která při nízkých teplotách a normálním tlaku zůstává kapalná až k teplotě absolutní nuly. Pevné helium lze získat pouze za zvýšeného tlaku. Helium má také ze všech známých látek nejnižší bod varu.

Kapalné helium je látka, která vyniká velkým množstvím zajímavých vlastností. Je supratekuté, to znamená, že dokáže bez tření protékat libovolnými předměty a téct bez tření po libovolných předmětech. Tepelná vodivost helia je 3 000 000x větší než u mědi při pokojové teplotě.

V roce 1895 se britskému chemikovi Williamu Ramsayovi podařilo izolovat plynné helium na Zemi.
Poprvé bylo helium izolováno ze smolince.
V menším množství (až 9 %) se nachází v 
zemním plynu, z něhož se také získává vymrazováním. Vzácně vyvěrá helium trhlinami v zemi. Nejznámější oblasti těchto vývěrů leží ve Skalistých horách v USA a v Kanadě. Předpokládá se, že veškeré toto helium je produktem jaderného rozpadu prvků v zemské kůře.

Ve vesmírném měřítku je helium druhým nejvíce zastoupeným prvkem. Vyskytuje se především ve všech svítících hvězdách, kde je jedním z mezistupňů termonukleární syntézy, jež je podle současných teorií základním energetickým zdrojem ve vesmíru. Tvoří přibližně 25 % hmoty okolního pozorovatelného vesmíru.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Helium

 

Zobrazeno 1173×

Komentáře

paaja

No, pěkné, ale brzy dojde. Co bude pak, nevíme.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka