Tak trochu jiný motor

13. 8. 2013 7:00
Rubrika: osobnosti

Felix Heinrich Wankel se narodil 13. srpna 1902
v německém Lahru.


Byl jediným dítětem Rudolfa Wankela, lesnického úředníka. Jeho otec zahynul hned na počátku světové války v roce 1914. I navzdory chudobě rodiny studoval střední školu v Unterprimě, kterou ukončil v 19 letech. Na další řádné studium však už nebylo ani pomyšlení. Musel se vzdělávat sám, ale především musel pracovat. Živil se tiskem, pletením a prodejem vědeckých knih. Zaměstnání ztratil a začal trpět depresemi. V roce 1924 otevřel vlastní dílnu. V témže roce se začal zabývat myšlenkou rotačního motoru. Poprvé se pokusil patentovat turbínu v roce 1927, ale ukázalo se, že tentýž návrh byl patentován už v roce 1886.
V roce 1927 zhotovil výkres "drehkolbenmaschine", motoru s rotujícím pístem a utěsněnými sekcemi. Patent na tento motor obdržel v roce 1929.
Rychlá inflace dvacátých let 20. století zruinovala i Wankela. Ekonomická a sociální situace přivedla Wankela k nacionálnímu socializmu. Jako mladík byl členem Hitlerjugend. V ní se seznámil se svoji pozdější ženou  Emmou "Mi" Kirn. Jejich manželství zůstalo bezdětné.
Později vstoupil do NSDAP. V roce 1932 z této strany vystoupil. O rok později se nacisté dostali k moci. Konflikt na sebe nedal dlouho čekat a 
Wankel se dostal na několik měsíců do vězení. Byl propuštěn teprve na přímluvu průmyslníků. Od roku 1936 se převážně věnoval práci na svém rotačním motoru pro německé firmy (NSU, Daimler Benz atd.). V té době zhotovil několik prototypů motorů, rotačních čerpadel a kompresorů. Postupující francouzská armáda zničila v roce 1945 jeho dílny a Felix Wankel se dostal opět do vězení, kde pobyl asi rok. 
Už během spojenecké okupace začal psát svou knihu o rotačním motoru.V roce 1951 prováděl výzkum v továrně na automobily NSU. První skutečně funkční wankelův motor se rozběhl v únoru 1957. 
V roce 1957 založil továrnu Wankel GmBH.
Za 14 let ji prodal za 100 milionů německých marek.

Wankelův motor:
O wankelově motoru si zájemci o podrobnosti mohou přečíst zde nebo na wiki.


Wankelův motor dodnes využívá například japonská Mazda a ruská Lada.

Felixi Wankelovi se dostalo mnoho ocenění: doktorát, medaile, čestné občanství a dokonce byly po něm pojmenovány i ulice.
Byl velice aktivní až do konce svého života. Dokonce se stal ochráncem zvířat a založil cenu na jejich ochranu před výzkumem.
Zemřel po dlouhé nemoci 9. října 1988 v Lindau.

Zdroj:
http://www.quido.cz/osobnosti/wankel.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Felix_Wankel
obrázky: http://commons.wikimedia.org

 

Zobrazeno 1197×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka