„Vraťme trpaslíky zpět do lesa,

16. 8. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

kam patří.“ Tolik citace z fejetonu dnešního oslavence – 72. narozeniny slaví Karel Hvížďala. Určitě jste o něm už někde slyšeli, či v poslední době třeba zahlédli odkaz na jeho blog.

Narodil se v Praze, kde také vyrůstal, odmaturoval a vystudoval Strojní fakultu na ČVUT (1963). Jeho zaměstnání se však strojařiny moc netýkala – po většinu života pracoval jako redaktor, později novinář a při tom všem psal – rozhlasové hry, novely a především rozhovory.

Takže k redaktorské práci – začal v časopisu Mladý svět (1966 – 1970), při této práci absolvoval roční studium politických věd v Moskvě. V období na začátku normalizace (1971 – 1974) byl redaktorem nakladatelství Albatros, založil a řídil edici Objektiv.

Roku 1978 emigroval do SRN, kde nejprve rok studoval němčinu a německou literaturu a poté pracoval v nakladatelství Index (Kolín nad Rýnem) a spolupracoval jako žurnalista s rozhlasovými stanicemi RFE (Rádio Svobodná Evropa), Deutschlandfunk, Deutsche Welle, BBC, psal rozhlasové hry a přispíval do exilových časopisů. Ve svém volném čase se věnoval korespondenci s významnými osobnostmi českého exilu, ze které vznikla jeho první kniha rozhovorů – České rozhovory ve světě (1981). O několik let později následuje rozhovor s Václavem Havlem Dálkový výslech – Rozhovor s Karlem Hvížďalou (1986). Obě knihy se dočkaly několika dalších vydání.

Po návratu do České republiky v roce 1990 se věnuje šéfredaktorské práci v Mladé frontě / MF Dnes (do 1992), opět Mladému světu (1993) a dále týdeníku Týden, který spoluzaložil (1994-1999).

Od roku 1999 je svobodným žurnalistou a spisovatelem. Spolupracuje s deníky MF Dnes a Lidové noviny, s časopisem Xantypa, s týdeníky Respekt, Reflex, Euro a dalšími periodiky. V České televizi moderoval týdenní rozhovory v pořadech Press a Přesčas, pravidelně komentuje domácí a zahraniční politické dění a také dění na mediální scéně v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty.

V průběhu let vydal několik knih rozhovorů, které vznikaly na základě korespondence (v některých případech mnohaleté) s osobnostmi české literatury, kultury či politiky. Z těch věnovaných jedné osobnosti jmenujme například s Karolem Efraimem Sidonem  Když umřít, tak v Jeruzalémě (1997), s Karlem Schwarzenbergem Knížecí život (1997) či druhý rozhovor s Václavem Havlem Prosím stručně (2006) nebo aktuálně připravovaný s Jiřím Přibáněm Tyranizovaná spravedlnost (2013); ze souborných knih rozhovorů, kromě již jmenovaných Českých rozhovorů ve světě vyšly v roce 1997 Dialogy (rozhovory z 80. let; V. Bělohradský, P. Král, J. Němec, J. Gruša, L. Vaculík, R. Preisner, A. Brousek, S. Richterová, K. Chvatík, J. Vladislav, J. Kolář, Z. Vašíček, P. Šrut) a v roce 2002 Rozhovory na přelomu tisíciletí (Jacques Rupnik, Dušan Třeštík, Ján Mlynárik, Karol Sidon, Milan Nakonečný, Michal Anděl, Karel Schwarzenberg, Ivan Douda, Antonín Klimek, Jaromír Štětina, Jiří Gruša).

Za rozhlasové hry obdržel dvě ceny v Rakousku, za Dálkový výslech Václava Havla řadu cen v zahraničí a jednu doma, za povídku Eule beim Augenarzt cenu Goethe Institutu a naposled za Rozhovory na přelomu tisíciletí (2002), obdržel Cenu Egona Erwina Kische. Za rok 2007 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Hv%C3%AD%C5%BE%C4%8Fala

Rozhovor pro Best of:

http://www.ibestof.cz/media-a-literatura/karel-hvizdala-%E2%80%93-novinar-interviewer-a-esejista.html

Ke třetímu vydání Českých rozhovorů ve světě:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/223722-ceske-rozhovory-ve-svete-stale-rezonuji/

Zobrazeno 953×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka