Vzduchoprázdniny

23. 8. 2013 11:28
Rubrika: osobnosti

 

Dnes patří přání Božího požehnání a všeho dobrého Karlu Plíhalovi.
Haiku pro Karla
jemně pohladit
hudbou radost darovat
dál svůj život žít

Karel Plíhal se narodil 23. srpna 1958 v Přerově. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem (ačkoliv nemá žádně hudební vzdělání). Na kytaru hraje od 15 let.
Nejprve hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund.
Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Utrpení Dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.

Plíhal je zřejmě nejcitlivějším a nejpoetičtějším folkařem současné české scény. Jeho tvorba je velmi originální a těžko napodobitelná. Navazuje na nejlepší tradice českého písničkářství. Plíhal disponuje velkou slovní fantazií. V jeho textech-básních často nacházíme pohádkovou tematiku: bajky, zvířata, personifikace, snové zápletky. Na jeho koncertech je charakteristická bezstarostná, humorná atmosféra. Jeho publikum se ocitá ve společenství obyčejných věcí, popsaných neobyčejným způsobem. Plíhal umí být stručný, to co chce říct, vtěsná do několika vteřin. Také po hudební stránce Plíhal patří k nadprůměrným folkovým umělcům. Stylizuje svou hudbu do mnoha podob: valčíků, říkanek, kramářských písní, balad, menuetů až k rocku, blues, ragtimu, latinsko-americkým rytmům a jazzu (hlavně swingu). Jako muzikant se stále vyvíjí - ač platí už od 80. let za velmi schopného multiinstrumentalistu, především co se hry na kytaru týče, stále roste (sám se netají tím, že v posledních letech cvičívá až šest hodin denně!).

Pro Karla Plíhala je příznačné neustálé hudební hledačství, v jedné věci se však nemění. I po 30 letech (!) strávených na koncertních pódiích, působí stále nesměle a roztržitě a přitom z něho vyzařuje obrovský klid. Má cit pro míru a rozhodně mu nechybí smysl pro (sebe)ironii.
Poslední jeho album se jmenuje Vzduchoprázdniny, stejně jako jeho turné, s nímž v letošním roce rozdává radost svým posluchačům.

Poslechněte si třeba:
Pohádka
Nebe počká
Vločka
Květina
Zavřu se do sebe

Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/karel-plihal.php
http://karelplihal.cz

 

Zobrazeno 1256×

Komentáře

xPastelka

karel je supeeeeer :-)
a když nechlastá, tak ještě suprovější :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka