Čepičkovi otroci

1. 9. 2013 0:01
Rubrika: události

Zvláštní pracovní jednotky, nazvané Pomocné technické prapory (PTP), zřídil po vzoru Rudé armády tehdejší ministr obrany Alexej Čepička k 1. září 1950.


Již předtím na ministerstvu spravedlnosti se jako ministr spravedlnosti podílel na zřízení táborů nucených prací, kam režim umísťoval své politické nepřátele.
Do technických praporů byli umísťováni jak nově odvedení politicky nespolehliví branci (s klasifikací E), tak i ti, kteří již na vojně nějaký čas byli. Odhady, kolik lidí vlastně těmito útvary během čtyř let prošlo, se liší. Nejčastěji se uvádí číslo 40 tisíc, ale pravděpodobnější je odhad 60 tisíc. Pobyt u technických praporů zaplatilo svými životy na 400 mužů.

Příslušníci PTP nosili černé výložky, díky nimž získali přezdívku "černí baroni". Mezi politicky nespolehlivé odvedence byli zařazováni i lidé s kriminální minulostí a také mladí muži, kteří nemohli absolvovat normální vojnu ze zdravotních důvodů. Častými adepty PTP se stávali Romové, neodsunutí Němci a Maďaři. Do technických praporů rukovali obvykle i studenti, kteří v únoru 1948 protestovali v Praze proti komunistickému puči.
Z 80% tvořila PTP tehdejší nežádoucí inteligence včetně kněží.

Služba v PTP spočívala v tvrdé a namáhavé fyzické práci, obvykle na stavbách silnic, železnic, letišť, ale i bytových domů nebo nemocnic. Nezanedbatelná část "pétépáků" prožila svou vojenskou službu v dolech, kde často museli překračovat denní normy o 30 i více procent. PTP byly vítaným zdrojem levné pracovní síly a ekvivalentem převýchovných pracovních táborů. Hlavními technikami „převýchovy“ přitom byly ponižování a šikana.

Na podzim roku 1951 vládnoucí moc vytvořila novou metodu, jak se pomocí armády zbavit i starších, politicky nespolehlivých osob. Tou byl rozkaz ministra Čepičky, který nařídil povolání "politicky závadných osob a osob štítících se práce" ve věku 17 až 60 let bez ohledu na jejich branný poměr na výjimečné cvičení, které se mělo konat "na dobu neurčitou".

Pomocné technické prapory existovaly až do května 1954, kdy je nahradily jednotky nazvané pouze Technické prapory nebo také Vojenské technické jednotky (VTJ).
Do nich byli znovu zařazováni politicky nespolehliví, ale i branci, kteří by nikdy nemohli být odvedeni k bojovým útvarům, například lidé s těžšími nemocemi trvalého rázu. Po krátkém výcviku ve střelbě ze vzduchovky pracovali při výstavbě kasáren. Po práci konali službu se zbraní.

Rehabilitace se dočkali až po roce 1989.
Bývalí příslušníci PTP se poprvé sešli v roce 1968 a na své další veřejné setkání museli čekat až do února 1990.

Podrobně o PTP si můžete přečíst zde.

Zdroj:

http://totalita.cz/vysvetlivky/ptp.php
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/15776-pomocne-technicke-prapory-existovaly-od-jara-1950-do-kvetna-1954/

 

Zobrazeno 1507×

Komentáře

Libor Bláha

K přečtení a dozvědění se více o PTP doporučuju výbornou knihu Vojáci druhé kategorie aneb Neříkejte jim černí baroni (http://knihy.heureka.cz/vojaci-druhe-kategorie-aneb-nerikejte-jim-cerni-baroni-jiri-bilek/specifikace/#text)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka