E=mc²

27. 9. 2013 0:00
Rubrika: události

Nejznámější rovnice světa byla poprvé publikována Albertem Einsteinem 27. září 1905. Během tohoto roku 26letý Einstein publikoval celkem 4 články, které znamenaly převrat v tehdejší vědě – Einstein v nich vysvětlil zvláštní výsledky některých experimentů, které po desetiletí znervózňovaly fyziky po celém světě.

 

Rovnice E = mc² patří mezi nejslavnější rovnice všech dob; znají ji i lidé, kteří se jinak o vědu nezajímají. Stala se jakýmsi „maskotem“, používá se jako příklad „složité vědy“, což ovšem její složitost přeceňuje.

Rovnice popisuje vztah mezi energií a hmotností:

Energie = hmotnost · (rychlost světla ve vakuu)²

Podle této rovnice je celkové množství energie, které lze z tělesa získat při neuvažování vnějších sil (tedy kinetické i klidové energie), rovno hmotnosti tělesa vynásobené druhou mocninou rychlosti světla. V praxi však lze klidovou energii (nesprávně "hmotu") na energii převádět obvykle jen s výrazně nižší účinností, proto množství získané energie nikdy nedosahuje této úrovně. Při běžných způsobech získávání energie (např. v jaderných elektrárnách) se totiž na energii nepřemění veškerý úbytek klidové energie, část (obvykle drtivá většina) ho zůstává jako „odpad“ přeměněný na dále nevyužité druhy energie. Příkladem teoreticky úplné přeměny je reakce hmoty s antihmotou.

 

Tolik fyzika (více třeba zde) a nyní trochu srozumitelnějších faktů:

Většina vědců tehdy myšlenku obsaženou v rovnici odmítla jako šílenství. Uveďme příklad – pouhý kilogram libovolné hmoty obsahuje podle této rovnice tolik energie, že by zajistila vytápění běžného bytu na dva a půl milionu let. Einstein však upozornil na to, že tuto energii lze jen těžko uvolnit.

Jak se později ukázalo, i to je možné – pacifista Einstein položil touto rovnicí teoretický základ k výrobě zbraně, která o 40 let později pozabíjela během několika vteřin desetitisíce nic netušících lidí. 6. srpna 1945 nad Hirošimou a o tři dny později nad Nagasaki se definitivně prokázalo, že na první pohled šílená rovnice E=mc² opravdu platí.

 

Jako historickou zajímavost je možné uvést, že v původně Einstein tuto rovnici napsal ve tvaru m = L / c² (pro energii použil označení L namísto E).

 

Zdroje:

http://www.stream.cz/slavnedny/517115-27-zari-den-kdy-byla-zverejnena-nejslavnejsi-rovnice-sveta

http://cs.wikipedia.org/wiki/E%3Dmc%C2%B2

Zobrazeno 2327×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka