Hubený pihovatý kluk

29. 9. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

s obrovskýma pomněnkovýma očima a ještě většíma odstávajícíma ušima známý jako Lotrando z pohádky Lotrando a Zubejda nebo jako Láďa Bajza ze seriálu Bylo nás pět dnes slaví čtyřicetiny. 29. září 1973 se v Praze narodil herec a režisér Jiří Strach.

 

Jako malý kluk neměl o herectví ponětí, ale ve škole v Braníku ho našli hledači talentů z Barrandova. Jeho vzhled přesně splňoval představu zajímavého dětského typu. Zahrál si tak jednoho z vesnických kluků Jirku v dětském filmu Drahomíry Drálové Vyhrávat potichu (1984), syna Boženy Němcové Jaroslava ve Vávrově historickém dramatu Veronika, prostředního syna manželů Popperových ve smutné komedii K. Kachyni na motivy lyrických próz Oty Pavla Smrt krásných srnců a literárně nadaného Jirku, jednoho z titulních hrdinů dětské komedie V. Olmera Páni Edisoni. Zlom v jeho úspěšné herecké kariéře nastal v dospívání, kdy si uvědomil, že už vyprchala jeho dětská přirozenost, naopak ho ochromil stud a viděl kolem sebe mladé talentovanější herce. Tuto etapu uzavřel hlavní rolí sirotka Bena v Sirového dobrodružném filmu podle povídek Jacka Londona Cesta na jihozápad (1989). Právě při tomto natáčení se rozhodl být režisérem.

Po maturitě na humanitním gymnáziu vystudoval katedru režie na FAMU (1992–99), kam po absolutoriu nastoupil jako odborný asistent. Začal úzce spolupracovat s ČT, pro kterou režíruje celovečerní inscenace a filmy podle literárních předloh (Genij vlasti, 1998; Na zámku, 2000; Vyvraždění rodiny Greenů, 2002) i původních námětů dramatických (Vůně vanilky, 2001; Povodeň, 2005; Tři životy, 2007; Operace Silver A, 2007; BrainStorm, 2008) a pohádkových (Probuzená skála, 2003; O dívce, která šlápla na chléb, 2007; Šťastný smolař, 2012). Původní televizní formát rodinné pohádky podle Boženy Němcové Anděl Páně (2005), určené pro štědrovečerní vysílání ČT, byl se značným diváckým ohlasem uveden i do běžné distribuce kin. V posledních letech pro své inscenace volí také detektivní předlohy (Ďáblova lest, 2008; Santiniho jazyk, 2011; Ztracená brána, 2012). Ke spolupráci na svých filmech zve přední české herce – například ve filmu Vrásky z lásky (2012) spolu po 40ti letech opět hráli Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová.

Sám se herectví zcela nevzdal a nadále příležitostně hraje ve filmu a televizi. Dále se věnuje také režii dabingu (především animovaných filmů) a pracuje na reklamních spotech. Jeho portrét s názvem Strach má velké uši (1999) natočil režisér K. Smyzcek do cyklu ČT Osudy hvězd.

 

Jiří Strach je katolík a ke své víře se veřejně hlásí (viz přednáška na CSM ve Žďáru – Jak svědčit o Kristu mezi nevěřícími).

Z Novinky.cz (Režisér a herec Jiří Strach: Být katolík je utrpení):

K víře v Boha se otevřeně hlásíte, na to ale člověk nemusí být zrovna katolík, nebo ano?

Být katolík je utrpení! Zatímco v jiných vírách si tak nějak pánaboha upravíte k obrazu svému, aby splňoval vaši představu o transcendentnu, my katolíci musíme naplňovat představy Boha o člověku. Nemůžeme si ho vymyslet ani přizpůsobit, jak se nám zrovna hodí. A ke všemu na nás klade nároky! Tu dá Mojžíšovi nějaké desky s Desaterem, tu chce, abychom milovali své nepřátele. Splňovat tahle přikázání v dnešním moderním světě, kde vládne bezbřehý egoistický liberalismus, kde si člověk o sobě myslí, že je stvořitel zeměkoule, dá opravdu fušku!

Ale bez nadsázky: nikdo mi zatím nenabídl lepší definici lásky, než svatý Pavel v listě Korinstkým. A nikdo jiný mi lépe neskloubil lásku s pokorou, jako věnování sebe sama druhému člověku, jako oběť. Možná i proto my katolíci fungujeme dva tisíce let - žádná filozofie ani společenský řád této výzvě a touze po lidské kvalitě nesahá po kotníky. Je to vysoko položená laťka morálky. Často ji nepřeskočíme, ale tím, že se o to snažíme, možná vyskočíme výš než jiní, kteří se nesnaží vůbec.

 

Pro nedělní večer mohu jen doporučit některý z jeho filmů (a kdybyste si nevybrali, tak Anděl Páně či Lotrando se Zubejdou potěší určitě:-)

 

Zdroje:

http://www.novinky.cz/zena/styl/262270-reziser-a-herec-jiri-strach-byt-katolik-je-utrpeni.html

http://libri.cz/databaze/film/heslo/4632

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10314156487-uchem-jehly/311298380010001/

Zobrazeno 2567×

Komentáře

Mikina

Nejsrandovnější je, že zrovna dneska jsme si se ségrou pouštěli Lotranda a Zubejdu a dneska večer narazím na tenhle článek ;) ... Jiří Strach je borec :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka