Jeden den v září

5. 9. 2013 8:05
Rubrika: události

Na olympiádě v Mnichově bylo 5. září 1972 zabito 11 izraelských sportovců.


Plán únosu izraelských olympioniků se zrodil už v červenci 1972. Měla to být odpověď na to, že Mezinárodní olympijský výbor neumožnil start palestinského olympijského družstva. Skupina Černé září pod vedením Abú Ijáda sbírala nejen informace, nýbrž infiltrovala se také mezi dělníky, kteří stavěli olympijskou vesnici. Tak se členové přepadového komanda mohli snadno v olympijské vesničce orientovat. Ráno ve 4:30 přelezlo osm členů s pomocí nic netušících amerických atletů plot a s pomocí ukradených klíčů vstoupilo do aprtmánů, které obýval izraelský tým. Ti se pokusili o odpor, při němž byl zastřelen Josef Gutfreund. Velitele skupiny Latífa Afífa, jenž si říkal Ísa (Ježíš), napadl nožem Moše Weinberg a povalil ho, ale Moše byl postřelen jiným členem teroristické skupiny, který mu prostřelil tvář. Všichni, včetně těch, kteří byli přivedeni, byli spoutáni. Podařilo se uniknout jen Gadu Tsobarimu a trenérovi vzpěračů Tuvju Sokolovskému.
Kolem páté hodiny ranní byl o přepadení informován mnichovský policejní prezident Manfred Schreiber, jenž informoval bavorského ministra vnitra, poté byl informován spolkový ministr vnitra a také spolkový kancléř Willy Brandt. V 05:10 předali únosci seznam svých požadavků. Za propuštění 11 rukojmí požadovali propuštění 234 palestinských a arabských vězňů zadržovaných v Izraeli a dva členy Frakce Rudé armády uvězněné v Německu nechat bezpečně dopravit do Egypta.
V 8:00 začal program olympiády podle plánu velkou cenou v drezúře.
Během doby ultimáta prodlouženého do poledne muselo být stažena narychlo sestavená zásahová jednotka, neboť celou situaci přenášely televize a palestinské komando je vidělo na televizní obrazovce. Izrael odmítl splnit požadavky únosců.
Dál probíhaly olympijské soutěže (odpoledne se uskutečnilo basketbalové utkání), teprve na nátlak veřejnosti byly hry přerušeny 12 hodin po zabití prvního izraelského sportovce. 
Po několikerém prodloužení utlimáta až do 17:00 hodin, navštívili v 17:05 dva z vyjednávačů rukojmí a zeptali se jich, zdali jsou ochotni odletět se svými únosci do ciziny. Sporotvci souhlasili. Ísa odmítl odletět do nabízeného Maroka.

Po 22:00 hodině nastoupili únosci společně s rukojmími do připraveného autobusu, který je převezl k 200 metrů vzdáleným vrtulníkům, které měly všechny přepravit na Fürstenfeldbrucké vojenské letiště. Odtamtud mělo podle dohody odstartovat letadlo do některé arabské země. Ve skutečnosti bavorští představitelé neměli v plánu nechat teroristy opustit Německo. Na letišti byla připravená (narychlo sestavená) policejní jednotka, která měla zajmout nebo zlikvidovat únosce a osvobodit rukojmí.
Když se v 22:40 Ísá a Tony vraceli z prohlídky přistaveného Boeingu dostali ostřelovači rozkaz ke střelbě. 
Ze sedmi únosců byl jeden zabit. Palestinské komando rozstřílelo světlomety a na letišti nastala relativní tma.
Krátce před půlnocí se na letištní ploše objevily obrněné vozy (které předtím uvízly v dopravní zácpě). Únosci to vnímali jako zlom v poměru sil a předzvěst blízkého konce. Jeden z nich hodil do jednoho z vrtulníků odjištěný granát. Ten explodoval a krátce nato i nádrže vrtulníku. V něm okamžitě zahynuli tři ze čtyř rukojmí (čtvrtý rukojmí zahynul udušením, protože hasiči se báli k hořící helikoptéře přiblížit). Krátce na to další z únosců postřílel v druhém z vrtulníků zbývajících pět spoutaných rukojmí. 
Po zabití rukojmí se zbývající přeživší únosci pokusili utéct. Při tomto pokusu byl zastřelen Ísa. Tony byl zabit při přestřelce s policií na nedalekém parkovišti. Zbývající tři byli po hodinové honičce zadrženi policií v poli podél rozjezdové dráhy. Byli vyměněni za cestující z letadla, které unesli teroristé z Lidové fronty pro osvobození Palestiny, odcestovali do Libye, kde byli přijati jako hrdinové.
Zemřelo jedenáct izralských sportovců, pět útočníků a jeden německý policista.

O událostech byly natočeny několik filmů. Film Jeden den v září získal Oscara.
Můžete si pustit krátký dokument zde.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mnichovsk%C3%BD_masakr

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1370×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka