Otmar Oliva - liturgický umělec

19. 2. 2014 0:00
Rubrika: osobnosti

19. února 1952 se v Olomouci narodil český akademický sochař, který se specializuje na tvorbu liturgických předmětů a chrámové prostory vůbec.


Po studiích na Střední průmyslové škole v Uherském Hradišti a Akademii výtvarného umění v Praze absolvoval také studijní pobyt v Řecku a spolupracoval s akademickým malířem Vladislavem Vaculkou.

Otmar Oliva (wikimedia commons)

R. 1979 byl zatčen a vězněn za šíření materiálů Charty 77.

Po propuštění r. 1981 se oženil a zůstal na Velehradě, kde má svůj ateliér se slévárnou. V 90. letech vyučoval na Scuola dell arte spirituale v Římě. První stěžejním dílem je úprava velehradské baziliky; následoval interiér kostela P. Marie Sněžné v Olomouci, brněnský Petrov nebo areál na Svaté Hoře u Příbrami.

Adorační kaple, Petrov v Brně

Do povědomí Evropy se dostal především díky jeho sochařskému řešení výzdoby kaple Redemptoris Mater papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu, za toto dílo získal Řád sv. Cyrila a Metoděje. Součástí kaple je také papežský trůn, který je prvním od dob Berniniho. Oliva je také prvním Čechem, který vytvořil medaili k 20. výročí pontifikátu Jana Pavla II. (1998).

Ve svém díle často používá kov odlévaný „na ztracený vosk“, aplikuje ušlechtilé materiály a klade důraz na hru světel a stínů – světlo přitom nemá účel pouze opticko – estetický, ale také symbolický. Jeho současnou tvorbu odhalíme poměrně snadno – do svých děl vkládá odlitky přírodnin – plody, listy nebo lastury.

Symbol nejen křesťanství, ale také krásy a života vůbec – to všechno pro Otmara Olivu znamená kříž, a právě proto tak často pracuje s jeho motivem. Kdo se nakonec setká u kříže, ten všechno vyhrál...

Z jeho rukou vzešly také mnohé biskupské berly – první z nich vytvořil r. 1993 pro biskupa Josefa Hrdličku, další je např. z r. 2006 pro kardinála Meissnera. 


www.otmaroliva.cz 
Otmar Oliva v České televizi: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10120694231-otmar-oliva/

Autorka: Katulda

Zobrazeno 2579×

Komentáře

Jakub Lasák

U nás od něj máme 15 kilovou pozlacenou monstranci :-D celkem k ničemu, ale pro efekt dobrý :-D

Ferenc

Berlu od Otmara Olivy má i otec arcibiskup Graubner. Berla váží 12 kg. Kardinál Meissner se s nadhledem vyjádřil, že když jde s berlou od Otmara Olivy, tak si uvědomuje tíži biskupského úřadu (berla má cca. 12 kg, biskup ji nosí v levé ruce a při chůzi se o ni má lehce opírat).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka