Svatý Blažej

3. 2. 2014 10:22
Rubrika: svatí

Škrábe vás v krku? Píská v uchu? Není vám zrovna nejlépe? Tak si dnes přijďte pro svatoblažejské požehnání ;-)


Svatý Blažej byl biskupem ve městě Sebasta, které leží na území dnešního Turecka, a zemřel mučednickou smrtí ve čtvrtém století našeho letopočtu. O samotném životě svatého Blažeje víme bohužel málo. Jisté je, že byl nadaný schopností léčit, díky které se těšil popularity u prostého lidu.

Svatý Blažej (Wikimedia Commons)

Svatý Blažej nežil na místě, kde by křesťany vítali s otevřenou náručí, ba právě naopak. Kvůli své křesťanské víře byl nucen opustit město Sebasta a skrývat se několik let v horách. Byl však nakonec přece jen kvůli nešťasnému sletu okolností objeven, násilím dopraven zpět do města a nucen klanět se římským bohům. Blažej toto nechtěl dopustit a stál si pevně za svou vírou, proto byl odsouzen k pomalé smrti. Spolu s ním bylo zavražděno i mnoho sebastkých křesťanů.

Třetí únor je dnem jeho liturgické památky. Právě v tento den se v kostelech udílí tzv. svatoblažejské požehnání, aby nás Pán chránil od všech nemocí duše i těla. Toto požehnání se udílí na památku události, která se podle legendy stala ve chvíli, kdy byl Blažej veden na popraviště. V tomto okamžiku k němu totiž jedna matka přivedla svého syna, kterému se v krku vzpříčila rybí kost. Svatý Blažej chlapci požehnal a tomu se kost v krku uvolnila. Na znamení bezmocných svázaných Blažejových rukou při uzdravení umírajícího chlapce se používájí jako symbol při udílení požehnání dvě zkřížené svíce.

Autorka: majkiii

Zobrazeno 2207×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka