Opat Benedikt Littwerig

25. 4. 2014 0:00
Rubrika: osobnosti

 Na dnešní den připadá výročí úmrtí Benedikta Littweriga, opata kláštera cisterciáků v Oseku u Duchcova. 


 

 Narodil se v roce 1655 (přesné datum není známo) v Chebu, a pokřtěn byl jménem Simon. V mládí vstoupil do cisterciáckého kláštera v Oseku, kde přijal řeholní jméno Benedikt. Klášter v té době procházel postupným procesem obnovy pod vedením opata Vavřince Scipia. Scipio byl prvním opatem po obnovení kláštera v roce 1626 (opatem byl v letech 1650-1691). 

 Benedikt studoval teologii v Praze v cisterciácké koleji Bernardinum. Po vysvěcení na kněze v roce 1684 byl poslán na Staré Brno, kde vykonával duchovní správu u sester cisterciaček (v areálu jejich někdejšího kláštera sídlí od roku 1783 komunita augustiniánů). V Brně působil pouze do roku 1685. V tomto roce se vrátil do pražského Bernardina, kde byl ustanoven představeným. 

 Po smrti opata Scipia v roce 1691 se v Oseku konala volební kapitula pod předsednictvím plasského opata Trojera. Novým opatem byl zvolen právě Littwerig. Od počátku si stanovil za cíl dokončit obnovu kláštera a znovu jej pozvednout k někdejšímu rozkvětu. Nutno říci, že se mu to podařilo. Dobu jeho opatského působení lze chápat jako zlatý věk oseckého kláštera. Budovy konventu byly renovovány a rozšířeny, byla zřízena dodnes zachovalá klášterní knihovna. 

 Opat nechal rovněž vybudovat továrnu na sukno, a dal v ní práci lidem z Oseka.

 Z jeho dalších stavebních aktivit zasluhuje zmínku započetí výstavby areálu poutního kostela Panny Marie Bolestné v Mariánských Radčicích. Při kostele bylo plánováno zřízení proboštství (jakési filiálky oseckého kláštera). Projekt to byl ovšem tak rozsáhlý, že dokončen byl až za dalšího opata, Hieronyma Besneckera. Opat Littwerig zemřel v Oseku 25. dubna 1726. 

Zobrazeno 1373×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka