Sapúto

26. 6. 2014 0:00
Rubrika: osobnosti

 Zítra si připomeneme výročí úmrtí oseckého cisterciáka, kněze a hudebního skladatele Jakoba Jana Trautzla (1749-1834), známého též pod přezdívkou Sapúto.


  Narodil se jako Jan Trautzl v Židovicích nedaleko města Mostu. Tato vesnice, ostatně stejně jako původní město Most samotné, zanikla ve 20. století kvůli povrchové těžbě hnědého uhlí v regionu. V roce 1770 vstoupil do cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova, a zde přijal řeholní jméno Jakob. Po absolvování teologických studií a vysvěcení na kněze byl (vzhledem k nespornému hudebnímu talentu) pověřen vedením chrámového sboru při opatském kostele Nanebevzetí Panny Marie. 

 Roku 1782 složil operu Operetta pro novo anno. Záhy pak byl ustanoven ředitelem kůru v opatském kostele. Tuto funkci vykonával celé půlstoletí. Dodejme, že vedle hudby se věnoval řadě dalších oborů. Lze ho nazvat vpravdě renesanční osobností. Věnoval se fyzice, matematice, botanice a různým rébusům. Byl činný rovněž literárně. Kromě poezie sám psal libreta ke svým skladbám.

 Za nejvýznamnější nehudební dílo lze však považovat jednak jím sestavený přehled dějin oseckého kláštera a tzv. Trautzlova diária - jeho deníky z let 1807-1821. Tyto jeho deníky mají přes tisíc stran rukopisu, a jedná se o unikátní pramen k poznání všedního života v klášteře na počátku 19. století. Trautzl zemřel v oseckém klášteře 27. června 1834. 

 Z hudebního díla Jakoba Jana Trautzla se do dnešních dnů zachovalo 67 skladeb. O tento jeho odkaz dnes pečuje Trautzlova umělecká společnost z Teplic v Čechách. Jeho skladby jsou dodnes příležitostně prováděny přímo v prostorách, pro které byly primárně komponovány - v opatském kostele Nanebevzetí Panny Marie v areálu oseckého kláštera. 

Zobrazeno 1165×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka