Pozapomenutý překladatel Bible

9. 11. 2014 0:00
Rubrika: osobnosti

Pozapomenutý překladatel Bible. Tak by bylo možno mluvit o kamaldulském mnichovi, Romualdovi Hadbávném. O jeho životě a díle dnes (mimo "zasvěcených") již málokdo ví. Od jeho narození uplynulo dnes 300 let. 


 Romuald Hadbávný se narodil 9. listopadu 1714 v Jánovcích v Horních Uhrách, dnešním Slovensku. V mládí vstoupil do kamaldulského řádu (kontemplativní řád který kombinuje, podobně jako kartuziáni, poustevnictví se společným životem v komunitě) v Červenom Kláštore. 
 Zde přijal úkol být zapisovatelem komunitní kapituly. Vedle toho se mu připisuje autorství slovníku latinsko-slovenského. Jednalo se o první pokus vytvořit kodifikovaný slovenský jazyk. Dále se Hadbávnému připisuje autorství impozantního díla - tzv. Kamaldulské Bible, prvního překladu celého Písma svatého do tehdejší slovenštiny (jednalo se o "praslovenštinu", která byla vpodstatě variací na jazyk, v němž byla přeložena v 16. století na Moravě Kralická Bible). Není zcela jasné, zda Hadbávný vytvořil celý překlad sám, či zda byl pouze jedním ze skupiny mnichů, která se překladu věnovala. 
 Z jeho dalšího života není známo prakticky vůbec nic. Je pouze známo, že zemřel v Červenom Kláštore 30. srpna roku 1780. Pouhé dva roky před tím, než Josef II. jeho klášter zrušil. 

 

Zobrazeno 1316×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka