Vzpomínka na Josefa Luxe

27. 11. 2014 12:04
Rubrika: osobnosti | Štítky: politika , vzpomínka , Josef Lux

Josef Lux byl politik s křesťanskými hodnotami, v 90. letech zastával funkci ministra zemědělství a místopředsedy dvou vlád Václava Klause a kabinetu Josefa Tošovského. V r. 1998 kvůli leukémii odstoupil. V USA podstoupil transplantaci kostní dřeně, ale později se stejně objevily komplikace. Josef Lux zemřel 22. listopadu 1999.

Je to tedy 15 let od jeho odchodu a při této příležitosti si jej připomněli politici a další osobnosti v Poslanecké sněmovně.

Kardinál Miloslav Vlk vyzdvihoval hodnoty, které však v dnešní politice chybí. „Josef Lux byl přesvědčen, že politický systém bez duchovních hodnot neměl perspektivu,“ řekl kardinál Vlk. „Politika pro něj nebyla nějaká hra, uskutečňování taktiky a strategie, ale byla výrazem jeho života.“

Zuzana Roithová zdůraznila odpovědnost Josefa Luxe, který podle ní dělal politiku podle nejlepšího svědomí, až ale zapomínal na své zdraví.

Mnoho dalších osobností z politické sféry na Josefa Luxe vzpomínalo jako na svědomitého člověka, který vedl politiku správným směrem a věděl, jaké hodnoty jsou v životě důležité.

Obsáhlejší článek si můžete přečíst zde na novinky.cz

Zobrazeno 1793×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka