1. září - SDM za péči o stvoření

31. 8. 2015 12:00
Rubrika: události

1. září není jenom dnem, kdy školákům po prázdninách zase začínají školní povinnosti, ale také dnem, který papež František před nedávnem vyhlásil, že bude také v katolické církvi každoročním dnem modliteb za stvoření.

Světový den modliteb za péči o stvoření má být podle papeže Františka příležitostí poděkovat Bohu za krásu světa kolem nás, vyjádřit vděčnost za to, co nám svěřil do péče, a prosit ho o pomoc při ochraně všeho stvoření. Kromě toho má také inspirovat ke konkrétním iniciativám v boji proti krizi životního prostředí, jíž čelí naše planeta.

Tento den připadá na svátek sv. Jiljí. I jeho lze tedy jako (mimo jiné) patrona lesů a myslivců prosit o přímluvu.

Den za péči o stvoření má ekumenický charakter, a navíc není určen pouze pro věřící. Zamyslet se nad prostředím, ve kterém žijeme, nesamozřejmou dokonalostí a provázaností přírodních systémů, a na druhou stranu zreflektovat, jak náš životní styl ovlivňuje tyto přirozené procesy, je přínosným časem pro všechny.

Přijměte spolu s námi výzvu papeže Františka a zapojte se do:

Dne, kdy půjdu a pomodlím se v přírodě:
událost na Facebooku.

Vyzvěte i své kamarády, známé, rodiny, aby se do iniciativy dle svých možností zapojili. Vyhraďme si nejen tento den pár minut na to, abychom se šli projít, zamyslet a pomodlit do přírody.

Inspirace pro modlitbu za stvoření:
modlitba se signály

 

více info ze zdrojů:
www.radiovaticana.cz

tisk.cirkev.cz

Zobrazeno 3197×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka