Nar. Federico Fellini

20. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Federico Fellini – jeden z největších filmových tvůrců 20. století, italský filmový režisér a scénárista - se narodil 20. ledna 1920 v italském Rimini v rodině lázeňského hoteliéra.


V sedmnácti letech opustil rodinu a vydal se do Říma, kde se živil jako kreslíř vtipů pro populární časopisy. K filmu se dostal postupně – vystupoval jako gagman a konferenciér v souboru Alda Fabrizia, s nimiž jezdil na venkov. Nejprve spolupracoval na filmech Roberta Rosselliniho jako scénárista a asistent režie.

V roce 1952 natočil Fellini svůj první samostatný film Bílý šejk.

Felliniho filmy vynikají především nekonečnou fantazií, mystifikací a někdy až bizarnostmi, často v nich vystupovali cirkusáci a klauni - jeho celoživotní láska. Podíl na originalitě a úspěšnosti jeho snímků měli i slavní herci Marcello Mastroianni, Anthony Quinn, Donald Sutherland či Giulietta Masinová – jeho manželka.

V 80. letech však Fellini začal mít problémy s hledáním financí pro své projekty a to se projevilo v delší časové odmlce mezi snímky i v jejich kvalitě. Jeho filmy, na nichž se vždy podílel jako spoluautor námětu či scénáře, získaly celkem čtyři Oskary v kategorii neanglicky mluvených děl, sám byl osmkrát nominován za scénář a čtyřikrát za režii. V roce 1993 získal Oskara za celoživotní dílo.

31. října téhož roku zemřel v Římě na následky mozkové příhody.

Vybírám několik jeho neznámějších děl:

- Darmošlapové (1953)

- Silnice (1954) - tento film získal řadu ocenění (Oskar za nejlepší zahraniční film, Stříbrný lev na MFF v Benátkách,…)

- Cabiriiny noci (1957) – smutný příběh s G. Masinovou v hlavní roli získal Oskara za nejlepší zahraniční film

- Sladký život (1960)– M. Mastroianni v hlavní roli novináře - film o zahálčivém a bezcílném životě římské společenské smetánky, jedno z přelomových děl světové kinematografie, v němž byl poprvé použit výraz „paparazzi“

- 8 1/2 (1962) - opět Oskar za nejlepší zahraniční film ( v hlavní roli M. Mastroianni)

- Amarcord (1973) – poslední Felliniho film s mezinárodním úspěch získal Oskara za nejlepší zahraniční film

- a mnoho dalších.

Zdroj: encklopedie, http://filmova-oceneni.sms.cz/
Zobrazeno 2083×

Komentáře

Pitka

tak pan F.Fellini byl zajímavž režisér, jo tenkrát na střední mi jeho Sladký život stál hodně nervů, abych to v kině vydržela dokonce:-D:-D:-Da,ale vydržela:-D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka