Zemřel J. Gutenberg, vynálezce knihtisku

3. 2. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

3. 2. 1468 zemřel v Mohuči v Německu Johannes Gutenberg, vynálezce knihtisku.


Johanes Geusfleisch Gutenberg se narodil v roce 1397 v Mohuči v Německu, přesné datum není známé. Narodil se jako třetí dítě poměrně bohaté rodiny. Všem dětem Gutenbergovy rodiny bylo umožněno navštěvovat školu. Už v 17 letech věděl Gutenberg o zpracování kovů, ručních pracích a zlatnictví tolik, že mohl své zkušenosti a znalosti předávat druhým. V té době také u něj vznikla myšlenka dát mluvenému slovu podobu tištěnou.

První Gutenbergovy knihtiskařské počiny byly spojeny se dřevem. V roce 1430 se ve Štrasburku otevřel živnostenskou výrobu písmen. Gutenberg věřil, že knihtisk je jednou z možností jak prospět druhým. Většina knih, které tehdy existovaly a že jich bylo málo, byla díky své vysoké ceně dostupná pouze zámožným.

Zpočátku Gutenberg pracoval sám, nakonec všechny své zaměstnance zasvětil do tajemství výroby. Nejdříve vznikaly jednoduché tiskoviny, třeba kalendáře. V roce 1444 Gutenbergova živnost lehla popelem (díky tlupě vycvičené k plenění a rabování) a Gutenberg odešel do rodné Mohuče, kde si opět vybudoval dílnu a znovu rozjel výrobu. Také díky finanční výpomoci advokátů Fustových Gutenberg dokončil sadu 15O tisků Bible. Každá kniha měla na každé stránce 42 řádků, stránky byly rozděleny do dvou sloupců a ručně malovány.

I tento úspěch však nebyl Gutenbergovi dopřán na dlouho. Advokát Fust v domnění, že Gutenbeg podvádí, ho žádal o finanční vyrovnání. Gutenberg opět hodně ztratil, ale z toho, co mu zbylo, si vybudoval třetí tiskárnu, následně i čtvrtou. V roce 1466 přichází o zrak a 3. 2. 1468 v Mohuči v Německu umírá. V jeho díle však pokračují jeho následovníci, kteří zdokonalují výrobu a zakládají pracoviště po celé Evropě.

A zajímavost na závěr. Gutenberg prý vynalezl knihtisk poté, co si z bukového dřeva vyřezal písmeno a zabalil jej do papíru, na kterém později nechalo svůj otisk. V mnoha jazycích se slovo buk řekne podobně jako slovo kniha – např. v němčině je buk die Buche a kniha das Buch.

Zdroj:
http://www.spisovatele.cz/johanes-geusfleisch-gutenberg
http://www.svosum.cz/revitalizace/brana.html

/Relia/

Zobrazeno 5330×

Komentáře

Podiven

Jen poznámka: slovo Buch - book je samozřejmě mnohem starší než evropský knihtisk a historka o Guttenbergově písmenku z bukového dřeva. V severní Evropě se totiž psalo na pruhy bukové kůry (v rusku také na kůru březovou). A psalo se rydly - (s)grafein = scribere = schreiben = škrabat.

Pitka

No a říká se také, že jako první vytiskl Bibli. Svou Bibli.<br />
Knihtisk je jeden z nejlepších a nejužitečnějších vynálezů:-).<br />
Patří k jednomu z faktorů, který hluboce ovlivnil dějiny;-)

metod

Nejdřív se tiskli hrací karty, dávno před Gutenbergem, aby byli všechny stejné. Takže žádná bible:-)

davidCh

Victor Hugo jednou řekl, že tištěná kniha zničila kulturu... Nevím, jak to myslel, ale snad kvůli snadnosti šíření tištěných myšlenek, kdy se snáze začaly šířit i polopravdy, bludy, drby a takový, jak se tomu dnes říká - bulvár. <br />
Ještěže se Hugo nedožil doby internetu...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka