Zemřel Jan Pavel II.

2. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes večer uplynou 4 roky od smrti Svatého Otce Jana Pavla II.


Jan Pavel II., občanským jménem Karol Józef Wojtyła, byl (nejen) 254. papežem od dob svatého Petra, prvním papežem neitalského původu od roku 1522, prvním Slovanem na papežském stolci , nejmladším papežem vysvěceným v 20. století a třetím nejdéle sloužícím papežem v historii římsko-katolické církve.

Jan Pavel II. byl však především milujícím a milovaným otcem, zejména nás - mladých. Jeho život byl plný lásky a hluboké, živé víry. Byl papežem modlitby i činu - cestoval po celém světě a věřící celého světa přijížděli za ním, ekumenismus v jeho podání dostal novou podobu a církev novou tvář. Zahájil diskuzi s ostatními světovými náboženstvími i se světem, vyzýval k míru, ve východní Evropě přispěl k pádu komunismu.

Nebyl ale papežem změkčilým, podbízejícím se či světu ustupujícím - proslul nekompromisními názory teologickými i politickými. To se pochopitelně nemohlo zamlouvat všem, a proto se podvakráte stal obětí atentátu: 13. května 1981 na Jana Pavla II. vystřelil turecký mladík Mehmet Ali Agca přímo na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu a těžce jej zranil. O rok později - 12. května 1982 - na něj nožem zaútočil Juan Fernandez Krohn (ultrakonzervativní španělský kněz odmítající 2. vatikánský koncil a jeho závěry) a poranil jej lehce na ruce.

Přestože byl posledních několik let svého života vážně nemocný, odmítl na svůj úřad hlavy římsko-katolické církve rezignovat - chtěl tak církvi i světu ukázat, že s nemocemi je třeba bojovat a nevzdávat se, že eutanazie není dobrá volba a lidský život má velkou cenu až do přirozeného konce.

Poslední boj se smrtí skončil pro Jana Pavla II. první sobotu v měsíci dubnu, která je zasvěcena Panně Marii, pod Jejíž ochranu se celý život utíkal.

Prameny:

http://www.bbc.co.uk/
http://cs.wikipedia.org/
http://zpravy.idnes.cz
http://www.ceskenoviny.cz/
http://www.panovnici.cz/
http://encyklopedie.seznam.cz/

/Clara/

Zobrazeno 5029×

Komentáře

petta

Díky za něj!!!

Mročková

mrzí mě to že jsem ho víc nepoznala.Byla jsem malá a hlupučká.Ale mám růženec posvěcený odněho díky našemu kaplanovy

Zobrazit 24 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka