Anton Rubinstein

19. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra to bude 115 let, co zemřel jeden z největších klavírních virtuózů vůbec – Anton Grigorijevič Rubinstein. Ne moc známý, přesto řazený mezi nejlepší celého světa. Ruský pianista, skladatel a dirigent.


Narodil se 28. listopadu 1829 ve Vikhvatinetsu (dnešní Moldávie). Hrál na klavír už odmalička, úspěch obecenstva získal už při svém prvním veřejném vystoupení v devíti letech. Studoval v Paříži a Berlíně, kde se setkal se svými idoly – Mendelssohnem a Meyerbeerem, kteří ho dál podporovali a povzbuzovali k dalšímu studiu. Po dalších studiích, tentokrát ve Vídni, se r. 1848 vrátil do svého milovaného Ruska.

Založil světoznámou Petrohradskou konzervatoř, první školu hudby v Rusku.

Na začátku svých veřejných vystoupení měl jako dítě velký úspěch, to už se o něm ale nedalo říct později – slávu si dobýval docela těžko, možná jak svým nepříliš přitažlivým chováním ke kolegům i veřejnosti, tak také svým nepřitažlivým vzhledem. Byl samostatný a nespolečenský a většinu času trávil zavřený ve své pracovně.

To se ale naopak pozitivně odrazilo na množství a kvalitě jeho díla – napsal asi dvacet oper; nejoblíbenější je opera Démon, kterou napsal podle romantických básní Lermontova; dále pět koncertů pro harmoniku, šest symfonií a velké množství hudby pro klavír.

O jeho profesních kvalitách svědčí i to, že byl učitelem hudby jednoho z nejznámějších hudebních skladatelů – Petra Iljiče Čajkovského.

V období první světové války bylo jeho dílo Němci naprosto odvrženo, do popředí se začalo dostávat teprve v nedávných letech.

Zemřel 20. listopadu 1894 v Peterhofu.

Zobrazeno 1812×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka